Снимки/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / www.dailypress-bg.com

Разследване на журналистът ни: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS-bg.com

Шамари, побоища с пръчка, наказания, скъсано ухо след силно дърпане. Това е малка част от засечената агресия на приемни родители срещу децата, научи само и единствено „Дейли Прес“.

Неправителствени организации констатират, че това е превърнато в ужасяващ бизнес, който за щастие все още не е завършил с трагичен край. Макар че това не е съвсем сигурно, защото вече има едно починало в приемно семейство дете на възраст до 3 години, а социалните не казват какви са причините.

Приблизително 2000 деца годишно отиват при приемни родители, защото малките са отнети от биологичните им родители заради бедност, показва справка на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Социалните работници твърдят пред „Дейли Прес“, че нямат точна статистика за побоите над малчугани.

От конфедерация, защитаваща правата на децата, твърдят пред топ журналистът ни Тодор Стефанов, че има много такива случаи.

„Приемната родителка бе жена, тя бе взела две деца и когато някое от тях направи някаква беля, тя взема пръчка и ги удря. След което ги карала да се извиняват“, разказват от конфедерацията.

Те недоумяват защо социалните си затварят очите пред подобни фрапиращи случаи.

„Друга приемна родителка така се ядосала на малкото, че от дърпане му е скъсала ухото“, потресена разказва жена от неправителствената организация.

Тя се натъкнала на още един не по-малко неприятен случай. Приемно семейство наказвало детето, като го държало гладно с ръце, вдигнати нагоре, точно до хладилника.

„Голяма част от тези деца са българчета, а не ромчета“, споделиха от фондация, която защитава правата на децата.

Причината била, че социалните работници не ходят в ромските махали, защото няма да им дадат децата, а условията там са предпоставка да се вземат почти всички деца.

Социалните избягват гетата и защото ги е страх да не ядат бой.

„Малките трудно преживяват раздялата с родителите, особено ако те са ги обичали истински и ги отнемат от тях поради липса на финансови средства“, обясняват от конфедерацията.

Според нея най-желани за приемните родители били невръстните до три години. Причината била, че те не можели да говорят и съответно, ако се разкрие, че са ставали жертви на насилие, няма да могат да разкажат за случилото им се.

Друго 4-годишно пък било карано от приемната родителка да рита биологичната си майка, когато я вижда. Настройването на децата към биологичните им родители било много честа практика при дела за връщане на малчугана при истинската му майка. Един от случаите, които шокирали конфедерацията бил на малко дете, което се обърнало към биологичния си родител с думите: „Защо ме гледаш като парче месо в месарски магазин?“.

Немалко били и случаите на деца, които сами споделяли, че приемният родител им забранявал да се виждат с биологичните и да ги наричат „мамо и татко“.

„Аз съм твоята майка. На мен може да ми викаш мамо, а на нея – не“, казвала приемната.

За някои хора е достатъчно показателно, че приемни родители стават и възрастни хора.

Такъв бил и случаят със 75-годишна жена, която станала приемен родител на малко дете. При разговор с хора от конфедерацията се оказало, че то не било научено на нищо, но можело перфектно да разказва турски сериали.

По думите на запознати приемните родители винаги изглеждали прилежно. Те идвали добре облечени и пред персонала показвали перфектно отношение към детето. Немалко обаче били и тези, които още на първите срещи с децата показвали, че нямат търпение да ги вземат, за да получат първата заплата за тази „работа“.

Медицинска сестра, работила дълги години в дом за деца, разказва, че много често екипът имал съмнения относно намеренията на приемните „мама и татко“.

По думите й, ако наистина искаш едно дете да изпита какво е любов, то не трябва да се взема срещу заплащане. Важен фактор бил месецът, в който приемното семейство трябва да посещава детето, преди да го вземе.

„Имаше един фрапиращ случай с мъж и жена, които искаха да бъдат приемни родители – спомня си медицинската сестра. – Идваха няколко пъти, тъй като задължително в продължение на един месец трябва да посещават детето. Идеята това да се прави е за да може да свикнат с него. Така когато дойде времето да го изпишем, то да е спокойно от това, че ще живее с тях. Явно на мъжа накрая много му беше омръзнало и директно се беше обърнал към една колежка с думите: „Давайте детето, трябват ни пари.“ Персоналът бил в шок, когато чул по телевизията как други кандидати са станали приемни родители: „Чухме за промоцията с децата и кандидатствахме.“

За случаи, в които лично биологичните родители са посягали на децата си, четете в печатното издание на вестник „Топ Преса“ или на www.toppresa.bg!

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.