СЗО призова за по-бърза ваксинация в Европа

0
96

Европа трябва да се обедини, за да ускори ваксинационната си кампания срещу COVID-19 с подкрепата на всички лаборатории. тТова призова директорът на СЗО в Европа Ханс Клуге, цитиран от Франс прес.

Трябва да се подготвим за други проблемни мутации на вируса, по-специално като подсилим секвенирането, добави той.
В ЕС едва 2,5 процента от населението е получило първата доза ваксина, въпреки че съобщенията на редица лаборатории за увеличаване на доставките пораждат надежди за ускоряване на темпото.

“Трябва да се обединим, за да ускорим ваксинацията. Фармацевтични компании, които обикновено са конкуренти, трябва да обединят усилията си, за да увеличат драстично производствения капацитет. От това имаме нужда”, каза Клуге. Той призна, че голямата въпросителна е дали тези ваксини ще са ефикасни и срещу новите варианти на вируса и изрази безпокойство по този повод. “Това е жестоко напомняне, че вирусът продължава да има превес над човека, но това не е нов вирус, това е еволюция на вирус, който се опива да се приспособи към човешкия си гостоприемник”, отбеляза Клуге.

“Смятам, че тунелът е по-дълъг, отколкото си мислехме през декември, но тази година ще е по-лесно” от миналата, заяви той и повтори призивите за солидарност със страните, които не могат да си набавят ваксина, и предложи на богатите страни да ускорят споделянето на ваксините си с бедните страни, след като достигнат някакво равнище на имунизация. “Може би ако страните от ЕС достигнат 20 процента ваксиниране на населението си – 20 процента са хората от третата възраст, здравните работници и хората с тежки заболявания – това да е моментът да се споделят ваксините”, предложи Клуге.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук