СЛЕД ВЛАКОВИЯ ИНЦИДЕНТ: Трасето вече е разчистено от скали

Обезопасиха ли го?

0
3501

Само един човек остава в болницата, след влаковата катастрофа в Кресненското дефиле. Днес във видимо добро състояние беше изписан помощник – машинистът. Очаква се той да разкаже за инцидента първо пред ръководството на БДЖ. В същото време всеки момент трасето трябва да бъде пуснато за движение.

След няколко денонощия работа аварийните екипи успяха да подменят релсите, разбити от скалата.

Само началникът на влака е все още в болница.

Само един човек остава в болницата, след влаковата катастрофа в Кресненското дефиле. Днес във видимо добро състояние беше изписан помощник – машинистът. Очаква се той да разкаже за инцидента първо пред ръководството на БДЖ.

В същото време всеки момент трасето трябва да бъде пуснато за движение.

След няколко денонощия работа аварийните екипи успяха да подменят релсите, разбити от скалата.

„Ще възстановим контактната мрежа, там работата не е кой знае колко много”, обясни Бисер Минчев от НКЖИ.

В следобедните часове алпинистите направиха нов оглед на скалите. И отново се потвърди: участъкът е опасен, защото скалите са много нацепени. Затова, на пост в района, за неопределено време ще стои жп служител, който да наблюдава скалите. Върху трайното решаване на проблема все още се умува. Големи суми обаче нямало да се хвърлят.

„В рамките на средствата за издръжка на Националната компания… Те са традиционно заложени средства за поддръжка на релсовия път”, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

А три дни след катастрофата в болницата в Благоевград с тежка рана в крака остава само началник-влака. Помощник-машинистът Иван Цурев днес беше изписан.

Силен шок все още изживява и машинистът на влака. Той управляваше и влака, който през 2011, край Мурсалево, се заби в паднал на релсите ТИР. Тогава Димитър Христов и двама негови колеги станаха герои, защото успяха да спасят пътниците.

„Задействах спирачката и тръгнах към салона с пътниците… не мога да ви кажа и с колко километра се ударихме, защото ако знаех с колко километра сме се ударили… Ако бяхте в кабината? Еми нямаше да ви давам интервю сега… Няма как да се чувствам герой, защото съм си свършил работата…. Работя това, което обичам и винаги съм мечтал още от дете”, разказа тогава Димитър Христов.

По-късно Димитър беше отличен като един от „Достойните българи“ на годината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук