четвъртък, април 25, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Сеул иска американската армия да остане в Корея и след помирение с...

Сеул иска американската армия да остане в Корея и след помирение с Пхенян

0
6707
Снимка: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че американските военни трябва да останат на Корейския полуостров и след потенциално помирение между КНДР и Република Корея.

В интервю за Фокс нюз Мун подчерта, че въоръжените сили на САЩ играят много важна роля за поддържане на „мира и стабилността“ в Източна Азия и тяхното присъствие е необходимо. Той вярва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер ще проведат нова среща до края на тази година.

Американските сили в Южна Корея допринасят за сдържането ни на КНДР, но също така играят голяма роля по отношение поддържане на мира и стабилността в Североизточна Азия като цяло. Дори и след подписването на мирния договор и след постигане на обединението, американските сили могат да останат в Корея с цел мир и стабилност в Североизточна Азия„, поясни Мун Дже-ин.

През миналата седмица Мун и Ким Чен-ун проведоха трета среща през тази година. Двама обещаха да работят за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Ким също се съгласи да приеме международни наблюдатели за проверка на ядрените обекти.

Според Мун, цитиран от „Йонхап“, официално прекратяване на Корейската война е необходимо, за да се постигне ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

В същото време той обяви пред японския премиер Шиндзо Абе, че КНДР е готова да проведе преговори с Япония за подобряване на отношенията между Токио и Пхенян. Двамата се срещнаха в кулоарите на ежегодната среща на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук