Симеонов се чувства добре отново като депутат (ОБНОВЕНА)

"Чувствам се добре", сподели той с преследващите го журналисти, влизайки в залата

0
38708
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" (dailypress-bg.com)

Бившият вицепремиер Валери Симеонов дойде в НС и предизвика суматоха в парламента.

Той премина по кулоара към пленарна зала усмихнат, съпровождан от орда от медии, които очакваха коментара му.

Лидерът на НФСБ не бе особено словоохотлив след завръщането си в законодателния орган като редови законотворец.

„Чувствам се добре“, сподели той с преследващите го журналисти, влизайки в залата.

Явор Нотев от „Атака“ заяви, чене очаква напрежение с връщането на Валери Симеонов в ПГ на ОП.

„Засега не сме се виждали с него“, обясни той в кулоарите на парламента.

По думите му денят започвал спокойно за патриотите. Нотев каза, че засега нямало индикации лидерът на НФСБ да иска да оспори председателството на Волен Сидеров на ПГ на ОП.

Припомняме, че на 16 ноември Валери Симеонов подаде оставка, като на извънреден брифинг заяви, че оттгелянето му от поста не е под натиска на премиера Бойко Борисов. 

Това се случи след като за поредна 26-та вечер родителите на деца с увреждания се събраха на протест с искане за оставката му. Тяхното недоволство беше провокирано от изказване на Симеонов, в което той ги нарече „кресличи жени с уж болни деца“. 

Скандалът беше запален отново след изказване и на депутат от ОП Петър Петров, котйо заяви, че децата с увреждания трябва да бъдат дадени в домове, за да могат майките им да работят.

Премиерът Бойко Борисов заяви в интервю за bTV, че не той може да иска оставката на Валери Симеонов, тъй като коалиционното споразумение не го предвижда. Оставката на Симеонов може да бъде решена само от съвета на малката коалиция.

Валери Симеонов отказа да подаде оставка заради думите си, въпреки че се извини, но под натиска на премиера и останалите в управлението. Оставката му тогава поискаха също социалиститеДПС, както и депутатите от „Воля„. Дори и коалиционният партньор на Симеонов – Волен Сидеров се обяви за оттеглянето на лидера на НФСБ от управлението. Подкрепата дойде от третия лидер в Обединени патриоти – военния министър Красимир Каракачанов.

Малко след като депозира оставката си обаче, премиерът Борисов я прие. 

На 20 ноември стана ясно, че досегашният началник на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов – Марияна Николова, е предложена да стане вицепремиер по демографската политика на мястото на подалия оставка Симеонов. Предложението бе подписано от премиера Бойко Борисов.

Преди това повече от 6 часа в сградата на Министерски съвет се проведе среща на малката коалиция във връзка с поредния разрив между патриотите и искането на Волен Сидеров и другият вицепремиер Красимир Каракачанов да подаде оставка.

Така и не стана ясно точно в какъв формат се е провела срещата и дали на нея е присъствал премиерът Борисов.

Самият Волен Сидеров излезе доста по-рано от Министерски съвет и даде лаконични отговори на журналистите: „Всичко изчистихме. Всичко е наред. Всичко е прекрасно… Няма нищо какво да ви кажа специално… Аз съм един прост депутат“.

Изборът на Марияна Николова за вицепремиер стана след няколко часова дискусия в пленарна зала. От БСП настояха за присъствието на премиера Борисов, но той така и не дойде. Николова бе представена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Николова бе избрана със 116 гласа „за“, 62 „против“ и нито един въздържал се.

Това стана при процедура на прегласуване, в която участваха общо 178 депутати.

Депутатите от „Атака“ не присъстваха в парламентарна зала, като от групата на Обединени патриоти гласуваха 19 депутати от 27.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук