Социална политика, здраве… Българинът иска намеса от ЕС

0

Европейците са недоволни от безработицата и тероризма

64% от българите искат Европейският съюз да се намеси по-активно в областта на социалното и здравното осигуряване на страните членки, сочи допитване на „Евробарометър“.

То е по поръчка на Европейския парламент и цели да провери доколко жителите на ЕС искат съюзът да се ангажира по-активно в 15 ключови области. Изследването обхваща всички страни на общността, в него са участвали 27 601 души на възраст над 15 години.

„Българите са особено критични към действията на ЕС в областта на здравеопазването и социалната политика – 64% смятат, че в тази област мерките са недостатъчни, и само 25% – че те са достатъчни“, отбелязват от „Евробарометър“.

Прави впечатление, че в другата страна от ЕС с най-големи доплащания в здравната сфера – Кипър, процентът на хората, които искат намеса от ЕС, е най-голям – над 90%.

Като цяло за по-голяма намеса на ЕС в тези сектори се обявяват голяма част от жителите на Източна и Южна Европа. Средно за общността желаещите повече контрол от Брюксел са мнозинство.

Миграцията, борбата с тероризма и с безработицата са другите области, в които действията на ЕС се възприемат като недостатъчни от около 60% от запитаните българи. На това мнение са и повечето жители на други страни в ЕС.

Недоволните от борбата с тероризма са 57%, което е намаление спрямо 69% преди две години. Доволни са 32%, като през април 2016 г. на това мнение са били само 23%. 58% от европейците смятат, че действията на ЕС относно миграцията са недостатъчни, а 26% са доволни. През април 2016 г. процентите са били съответно 66 и 19.

Златко Желев

dnes.bg

 Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.