Съдът: Незаконна е заповедта за ареста на журналиста Димитър Стоянов

0
6159
Снимка: News.bg

Незаконни са заповедите, с които са арестувани журналистът Димитър Стоянов и придружаващото го лице (адвокат, който е бил на мястото на ареста и също бе задържан – б.р.).

Това постанови Пернишкият административен съд, стана ясно от решенията на съда. Актовете на МВР бяха атакувани пред съда ред чрез адвокат Николай Хаджигенов. Другият арестуван журналист – Атила Биро от румънския сайт Rise Project е пропуснал срока за обжалване.

Съдиите Любомир Луканов и Слава Георгиева описват извършените от МВР нарушения при издаването на отменените заповеди.

Припомняме, че Димитър Стоянов, Атила Биро и придружаващият ги техен познат бяха задържани край радомирското село Егълница на 13 септември вечерта. Биро и Стоянов са оковани в белезници, докато се опитваха да спасят от унищожение документи на консултантски фирми, свързани с голямата строителна компания „Джи Пи Груп“.

Вчера, 14 ноември, от Спецпрокуратурата съобщиха за двама служители на „Джи Пи Груп“ обвинени за пране на пари.

По-късно от компанията обявиха, че всичките им средства са чисти.

„Оспорваната заповед за полицейско задържане е незаконосъобразна и поради издаването й в противоречие с целта на закона… Целта на принудителната административна мярка – задържане за срок до 24 часа, налагана по реда на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР не е да се наложи наказание за установено по категоричен начин престъпление, а да се попречи на уличения да се укрие, да извърши друго престъпление или да осуети наказателно преследване, чрез заличаване на улики на местопрестъпление, укриване на улики или лица – като за всеки конкретен случай на задържане данните следва да бъдат категорично установени, което е изцяло в тежест на административния орган, издател на акта“, пише в мотивите на съда.

Според съда 7-часовият арест на журналистите противоречи изцяло на същността и предназначението на принудителните административни мерки.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук