Транспортното министерство разработва стратегия за пътна безопасност 2020-2030 г.

0
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията(МТИТС) разработва нова стратегия за пътната безопасност, която да обхване 2020-2030 година.

Това обяви транспортният министър Росен Желязков по време на конференцията, посветена на пътната безопасност.

В МТИТС се предвиждат редица мерки за оптимизиране на нормативната база и уредба на министерството. Сред тях са обучение и изпит на водачите и контрол върху полагане на теоретични изпити, закупуване на специализирани автомобили, в които да се полага съответния изпит, да се намали броят на тестовите въпроси, оптимизиране на техническата изправност и контрола на превозните средства, регистрационен режим и контрол над автосервизите, изграждане на електронни системи с необходимите документи, прехвърлянето на контролната дейност на пътя към МВР и др.

Изправени сме пред тъжна статистика, която касае хиляди човешки съдби, изрази съжаление бившият шеф на КРС и добави, че основен приоритет на правителството е опазване на живота на хората.

Само съвместните координирани усилия на обществото и държавните институции могат да доведат до конкретни резултати за намаляване на пътно транспортните произшествия.

Транспортният министър припомни, че през 2011 г. е била приета Национална стратегия за подобряване на пътната безопасност.

На прага сме на разработването на нова стратегия, която да обхване 2020-2030 г., защото се забелязва пряка тенденция за повтаряне на еднотипни действия, посочи Желязков.

Поведение на участниците на пътя, техническата изправност, подготовка на водачите и контролът, трябва да се спазват. В работата по стратегията трябва да вземат участие всички заинтересовани страни по темата за пътната безопасност.

Желязков увери, че правителството ще продължи да работи в посока намаляването на пътния травматизъм.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.