Тройно повече загинали мигранти в морето край Испания в сравнение с 2017-а

0
2009

Най-малко 631 африкански мигранти са загинали, опитвайки се да стигнат до Испания досега тази година, което е близо три пъти повече в сравнение с цялата 2017 г., като положението се е превърнало в „тревожно“. Това обявиха от Международната организация по миграция, цитирани от „Ройтерс“.

Повече от 120 мигранти, от Северна Африка и Субсахарска Африка, са пристигали в Испания всеки ден през ноември, след рекорден месец през октомври с над 350 мигранти на ден.

„Това обикновено е време на забавяне на движението по тези маршрути, но това не се случва в Испания“, изтъкна говорителят на Международната организация по миграция Джоел Милман по време на пресконференция.

Мигрантите използват по-малки и по-малко издръжливи лодки, уточни той.

Около 25 мигранти са се удавили край бреговете на град Кадис през ноември. Единственият оцелял от друго корабокрушение – тийнейджър от Гвинея, който сега е в болница с тежка хипотермия, е казал на спасителите, че е пътувал с още деветима души, включително брат си в надуваема лодка от мароканския град Танжер.

Пристигането на стотици хиляди мигранти в Европа подхрани възхода на крайнодесни партии в цяла Европа през последните години, въпреки че броят им спадна през последните три години. Много хиляди хора, повечето от Африка и Близкия изток, се удавиха в морето.

До този момент през годината са пристигнали 104 506 мигранти по море в Европа, а 2075 са загинали. Двете цифри представляват около две трети от общото количество през миналата година и около една четвърт от цифрите през 2016 г.

Но докато трафикът по основния морски маршрут от Либия до Италия рязко спадна през изминалата година, отчасти заради споразумения с либийските въоръжени групировки за борба с трафика на хора, пътуванията са се увеличи през западната част на Средиземно море до Испания.

Маршрутът от Турция до Гърция, използван от повече от 1 млн. мигранти през 2015 г., до голяма степен беше затворен след споразумението между ЕС и Турция през 2016 г.

Освен мигрантите, пристигащи по море в континентална Испания, Милман каза, че 36 мигранти са загинали, опитвайки се да достигнат Канарските острови през тази година, в сравнение със само един през миналата година.

„Това също се превръща в опасен канал за мигранти, които искат да влязат в Европа през Канарските острови“, каза той за островите, които са част от Испания и които се намират в Атлантическия океан край бреговете на Мароко.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук