Тройно повече загинали мигранти в морето край Испания в сравнение с 2017-а

0
1918

Най-малко 631 африкански мигранти са загинали, опитвайки се да стигнат до Испания досега тази година, което е близо три пъти повече в сравнение с цялата 2017 г., като положението се е превърнало в „тревожно“. Това обявиха от Международната организация по миграция, цитирани от „Ройтерс“.

Повече от 120 мигранти, от Северна Африка и Субсахарска Африка, са пристигали в Испания всеки ден през ноември, след рекорден месец през октомври с над 350 мигранти на ден.

„Това обикновено е време на забавяне на движението по тези маршрути, но това не се случва в Испания“, изтъкна говорителят на Международната организация по миграция Джоел Милман по време на пресконференция.

Мигрантите използват по-малки и по-малко издръжливи лодки, уточни той.

Около 25 мигранти са се удавили край бреговете на град Кадис през ноември. Единственият оцелял от друго корабокрушение – тийнейджър от Гвинея, който сега е в болница с тежка хипотермия, е казал на спасителите, че е пътувал с още деветима души, включително брат си в надуваема лодка от мароканския град Танжер.

Пристигането на стотици хиляди мигранти в Европа подхрани възхода на крайнодесни партии в цяла Европа през последните години, въпреки че броят им спадна през последните три години. Много хиляди хора, повечето от Африка и Близкия изток, се удавиха в морето.

До този момент през годината са пристигнали 104 506 мигранти по море в Европа, а 2075 са загинали. Двете цифри представляват около две трети от общото количество през миналата година и около една четвърт от цифрите през 2016 г.

Но докато трафикът по основния морски маршрут от Либия до Италия рязко спадна през изминалата година, отчасти заради споразумения с либийските въоръжени групировки за борба с трафика на хора, пътуванията са се увеличи през западната част на Средиземно море до Испания.

Маршрутът от Турция до Гърция, използван от повече от 1 млн. мигранти през 2015 г., до голяма степен беше затворен след споразумението между ЕС и Турция през 2016 г.

Освен мигрантите, пристигащи по море в континентална Испания, Милман каза, че 36 мигранти са загинали, опитвайки се да достигнат Канарските острови през тази година, в сравнение със само един през миналата година.

„Това също се превръща в опасен канал за мигранти, които искат да влязат в Европа през Канарските острови“, каза той за островите, които са част от Испания и които се намират в Атлантическия океан край бреговете на Мароко.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.