Тръмп е готов да отстъпи за „мечтателите“, но настоява за 5.7 милиарда за стената

0
2826

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи ново предложение към демократите за излизане от частичната парализа на правителството, предадоха информационните агенции.

В официална реч той заяви, че е готов на компромис по отношение на програмата DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), защитаваща нелегалните имигранти в детска възраст, които американското общество нарече „мечтатели“ – да не бъдат депортирани. Става дума за стотици хиляди случаи.

Тръмп, който от 2 години се опитва да отмени програмата, предлага да я удължи с три години.

Същевременно американският президент е готов да се откаже от построяването на стена по цялата граница с Мексико и предлага тя да бъде с дължина 370 километра.

Той обаче продължава да настоява сумата за построяване на съоръжението да бъде увеличена до 5.7 милиарда долара.

Дължината на сухопътната граница между двете държави е 3145 километра. На около 1050 километра от тях вече са поставени различни прегради.

Влиятелни демократи веднага отхвърлиха предложението на Тръмп.

„За съжаление неговото предложение е компилация от вече отхвърлени инициативи, всяка от които е неприемлива. Това не може да се приеме като честен опит за връщане на стабилността в живота на хората“ – коментира председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, цитирана от Би Би Си.

Демократите заявиха също, че няма да водят преговори с президента, докато не прекрати блокадата на правителство и не върне служителите на работа.

Същевременно председателят на Сената, републиканецът Мич Макконъл, заяви, че ще представи предложението на президента за гласуване от сенаторите.

Спорът за бюджета между Тръмп и доминирания от Демократическата партия Конгрес продължава вече 29 дни. Заради отказа на демократите да отпуснат поисканата сума за стената, Тръмп обяви частично спиране на работата на правителството. Бяха затворени държавни институции, съдилища, музеи и други ведомства. Принудително спряха работа около 800 хиляди държавни служители.

Тръмп отказва да подкрепи проекта за бюджет на Конгреса, ако в него не бъдат заложени поисканите средства за съоръжението по границата с Мексико.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук