Филип Попов: Отлагането на машинното гласуване дава шанс за опорочаване на изборите

0
2119

Внесените от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ промени в Изборния кодекс (ИК) са доказателство за неспазване на предишните им обещания да се проведе машинно и електронно гласуване. Това заяви депутатът от БСП Филип Попов пред БНР.

Според него със законопроекта за промени в ИК управляващите доказали, че не държат на своите обещания. Сегашните промени в Изборния кодекс за машинното и за електронно дистанционно гласуване, бяха приети на практика с техните гласове, смята депутатът от левицата.

„В крайна сметка мисля, че целта на тези промени и отлагането на машинното гласуване с едни безумни мотиви е да даде по-голяма възможност за опорочаване на изборния процес, за манипулация“, смята Попов.

Относно дебата дали партийната субсидия да е 1 лев на депутат или 11 лева, както е сега, Филип Попов коментира, че премахването ѝ ще увеличи корупцията.

Припомняме, че на заседание на Бюджетната комисия в парламента късно снощи бе приета макрорамката на Бюджет 2019 г. със сегашната субсидия.

„Когато една партия няма съответните пари, за да поддържа своите офиси и клубове, естествено тя трябва да търси пари от някакъв източник, частен източник, бизнес и така нататък. Това неминуемо ще я постави в определена зависимост. Тази зависимост обаче би следвало да е най-малко от държавата“, смята Попов.

Според него целта на тези промени в ИК и отлагането, специално на машинното гласуване, е да даде по-голяма възможност за опорочаване на изборния процес, за манипулация, каза Попов. Той припомни позицията на партията от 2017 г., че субсидията трябва да е „6-7 лева“.

От левицата искат да изчистят избирателните списъци от „мъртви души“. В партията обсъждат завишаване на санкциите за кметовете, които позволяватна един адрес да се регистрират повече от законопозволения брой граждани, които могат да гласуват. Това е незаконно.

„Знаете по морето специално как набъбват, когато дойде време за избори, курортните градчета“, допълни Попов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук