Хранителни хъбове на Балканите за мигрантите предлага Борисов (ОБНОВЕНА)

0
12669

„ЕС със своите ценности е пример, който Арабският свят може да вземе за върховенството на закона, правата на жените и децата, особено там където има войни, свободите“. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на третата среща на върха ЕС-Арабски свят в Атина. Българският премиер посочи, че на първо място са ценностите, които всички трябва да защитаваме, за да работим по-спокойно следващите години.

Борисов изтъкна необходимостта от създаването на хранителни хъбове на Балканите, с които да се подпомогнат регионите, от които идват мигрантите. „Самата миграционна вълна, която ни залива в Европа и буквално счупи доста държави, показва, че ние трябва да помислим за Африка, за тези страни в света, където гладът е проблем“, подчерта Бойко Борисов.

Държим за единството и силата на Европейския съюз. Именно като такива сме много по-подходящи, по-силни и като партньори на Арабския свят, каза Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Пред арабските лидери българският премиер изтъкна приноса на българското европредседателство – поставяне на темата за свързаността на страните от Западните Балкани.

Виждам огромни възможности на Балканите като цяло„, подчерта Борисов и заяви, че именно регулярните четиристранни срещи с Румъния, Гърция и Сърбия целят балканският регион да бъде по-конкурентоспособен. Българският премиер се надява до края на годината да бъде финализирано изграждането на интерконектора с Гърция за втечнен газ. Това ще бъде един от акцентите му в разговора с гръцкия премиер Алексис Ципрас във Варна на 2 ноември.

Борисов посочи отношенията между България и Гърция като пример за добросъседство и отлично партньорство. „Ние никога не водим политика срещу трети страни. С мир, разбирателство, сътрудничество България и Гърция винаги са били пример за добросъседство, независимо от политическите системи, независимо от политическите партии, ние знаем, че с Гърция винаги сме били и завинаги трябва да бъдем приятели“, каза Борисов.

Той допълни, че срещата в Истанбул на лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция е дала добра перспектива за разрешаване на кризата в Сирия с политически средства.

Припомняме, че срещата от 27 октомври в Истанбул бе първата между лидерите на четирите държави в такъв формат. Той не е алтернатива на други консултации за Сирия. Обявената цел бе сближаване на позициите за намиране на решение на общия проблем – възстановяване на мира и стабилността в арабската държава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук