Шеста жертва на грипа в България

0
8991

62-годишен мъж почина в Пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване, съобщи БНР.

Това е шестият смъртен случай от началото на епидемията. Ден по-рано от грипа почина и 43-годишен мъж, а други двама са в критично състояние.

Лекарите са успели да спасят живота на 27-годишен мъж, който е бил с двустранна бронхопневмония.

Към момента в 901 училища от 11 области в страната има грипна епидемия. От днес тя е в сила и в Хасково. Училищата ще бъдат затворени до понеделник включително. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции и профилактичните имунизации. Затворени са над една четвърт от училищата и детските градини в страната.

Училищата в Сливенска област спират занятия от днес. Всички ученици в областта от днес до петък са в грипна ваканция. Първият учебен ден е в понеделник, 28 януари.

При първи симптоми на неразположение пациентите да търсят лекарска помощ, призова д-р Даниела Калева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

Медикът съветва да се избягва самолечението, за да може противовирусната терапия да започне навреме, за да се избегнат усложненията от грипния вирус.

Грипният вирус е широкоизменчив и засяга освен дихателната система и други органи и системи в човешкия организъм, обясни д-р Калева. Той не бива да се подценява, каза тя.

Областният щаб за борба с грипа в Пазарджик ще реши днес дали да бъде удължена грипната ваканция, която е в сила до днес. Според специалистите пикът на респираторните заболявания трябва да отмине в края на седмицата. В момента болниците в Пазарджишка област са пълни с пациенти с белодробни усложнения.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук