Шест души са с обвинения след вчерашната акция срещу финансиране на тероризъм

0
22666
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" (www.dailypress-bg.com) фоторепортер: Петър ХРИСТОВ

Шест души са с обвинения след вчерашната акция срещу финансиране на тероризъм. Един от обвиняемите е обявен за международно издирване.

Група е действала от 2016 г. в България и косвено е осъществила финансиране на терористична организация, която действа на територията на друга държава, коментира пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Финансирането се е извършвало чрез небанкови финансови операции по метода хавала. Групата също така е закупувала леки автомобили от България и ги е транспортирала през Турция до територията на Сирия. Автомобилите са били предоставяни на членове на терористични организации“, обясни Арнаудова.

Тя добави, че „второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави. Петима от задържаните са сирийски граждани. В групата е замесена и българка, която живее в София. Групата е трансферирала към международни терористични организации през последните 4 години не по-малко от 25 милиона евро“.

„Също така са транспортирани не по-малко от 100 автомобила до сирийската граница. Подобна акция е прецедент за българските служби по мащаби и предмет на разследването. В операцията участват служби за сигурност и на други държави“, коментира говорителят на главния прокурор.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук