Акция на Интерпол показа какви боклуци ядем и пием в ЕС

0
1429

Великобритания и Гърция бълват алкохол менте, в Италия боядисват морски дарове

Маймунско месо, боядисани морски дарове и маслини, скакалци и гъсеници за малко да станат част от менюто на европейците. При мащабна съвместна операция на Европол и Интерпол, проведена в периода ноември 2015 – февруари 2016 г. в 57 държави по пазари, магазини, рибни борси, складове, са заловени огромни количества фалшиви и опасни храни и алкохол.

Изненадващо, в България международните спецслужби са се натъкнали само на едно нарушение – 50 кг подправки, пакетирани в нелегален цех, допълва „Сега“.

Има и още изненади. Най-големите количества фалшив алкохол са открити не у нас, а в Гърция и Великобритания. В южната ни съседка били открити три фабрики със 7400 бутилки алкохол менте и маркови етикети. На Острова пък са били конфискувани близо 10 хил. л имитации на маркови вина, уиски и водка.

Куп опасни храни са били унищожени и в Унгария, Италия, Литва и Румъния. Става дума за шоколади, сладки и детско безалкохолно шампанско, които са щели да отпътуват за Западна Африка.

Равносметката от акцията на Интерпол и Европол е, че никой не е застрахован и навсякъде в Европа и по света до потребителя могат да стигнат продукти, чието място е на боклука, а не на трапезата.

На белгийското летище пък спрели пренасянето на маймунско месо, а във Франция хванали 11 кг скакалци и 20 кг гъсеници.

В суданската столица Хартум е била разбита фабрика за пакетиране на маслини, които са били боядисвани със меден сулфат, за да изглеждат зрели и да „хващат окото“ на клиентите. А в Италия вапцали замразени морски дарове, за да изглеждат прясно уловени.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук