Американското разузнаване: В Кремъл се оглеждат за наследника на Путин. Възможен ли е пуч?

0
205

Американското разузнаване разполага с информация, че е имало противопоставяне и критики в Кремъл срещу руския президент Владимир Путин, пише Washington Post.

 

Информацията е била достатъчно сериозна, за да бъде предоставена и президента на САЩ, като в нея е посочено и името на човек от вътрешния кръг на Путин, допълва изданието.

През 2021 година руският президент обяви, че ще дойде времето, когато ще посочи своя наследник, но уточни, че той ще бъде избран след избори.

 

„Линия на наследяване“

 

Няколко са основните спрягани имена в медиите за наследници на Путин, който е начело на Руската федерация от 22 години. Въпреки позициите на Дмитрий Медведев в последното десетилетие не той е спряганият за следващ лидер на Русия.

 

Дмитрий Медведев

 

Всъщност 70-годишният Николай Патрушев е считан за една от най-опасните личности в обкръжението на Путин. В момента той е секретар на Съвета за сигурност на Русия, а преди това е бил директор на Федералната служба за сигурност (ФСС).

 

Николай Патрушев

След разпадането на СССР дейностите на КГБ бяха поверени на две институции – Федералната служба за сигурност, натоварена с вътрешното разузнаване и контрашпионажа и Службата за външно разузнаване.

 

Други две възможности са министърът на отбраната Сергей Шойгу, за когото се смяташе, че е изпаднал в немилост след проваленото превземане на Киев, както и Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, пише ABC.

 

Валери Герасимов и Сергей Шойгу

 

Изследователи на руската политика посочват, че Владимир Путин най-много се доверява на информацията, която получава от Александър Бортников – директорът на ФСС. Той наследи този пост от Патрушев. Въпреки това той не е възприеман като лидер, а по-скоро като съветник.

 

Александър Бортников

 

Следващият представител на вътрешния кръг на Путин е директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин. Двамата са работили са заедно за кметството на Санкт Петербург през 90-те години.

 

Сергей Наришкин

Наришкин е работил в посолството на СССР в Брюксел. Медиите го представят като бивш агент на КГБ подобно на Путин.

 

Сергей Лавров

 

През последните 18 години той е най-сериозният руски дипломат, който защитава руските позиции пред света. Въпреки това 71-годишният Сергей Лавров не е смятан за център на взимане на решения.

Преди ден руският външен министър заяви, че Москва е отворена за разговори със Запада за войната в Украйна, но все още не е получила сериозно предложение за преговори.

В интервю за държавна телевизия Лавров каза, че Русия иска да води разговори със САЩ или с Турция за начини за прекратяване на войната, която вече навлезе в осмия си месец, предава Ройтерс.

 

А ако се стигне до „дворцов преврат“?

 

Извършването на пуч в Кремъл е реалистичен сценарий, но не се знае кога се случи, коментира британският професор Майкъл Кларк, анализатор по сигурността и отбраната за телевизия „Скай Нюз“.

Според него, ако се стигне до смяна на върха в Русия, е възможно да бъде поставен човек, който е на по-крайни позиции от Путин относно войната в Украйна.

 

„Ако има опозиция, тя се оформя в службите или в армията. Има хора, които не са доволни, че се води война, но има и такива, които смятат, че Путин не е достатъчно твърд. Възможно е да бъде премахнат от хора, които искат да водят войната по друг начин“, посочва Кларк.Епицентър.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук