Ангел Кунчев: На крачка сме от грипна епидемия, не се бойте!

0
73

Доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че грипът върлува, но няма място за безпокойство, тъй като това се случва по това време всяка година и лекарите са подготвени, предаде bTV. Той обясни какви са симптомите за заразата с вируса.

Първото е рязкото начало, обикновено от много добро здраве ние изведнъж усещаме, че сме болни. От това, че ни е боли главата, че имаме температура и обща отпадналост, каза главният държавен здравен инспектор.

Лекарят обясни кога трябва да потърсим помощ, след като се почувстваме неразположени.

Ако температурата, въпреки симптоматичните лекарства, които приемаме, главоболието и силната отпадналост продължат повече от два-три дни, върху тях се наслага кашлица, която може да стане вече не суха, а лаеща, влажна и с храчки.

Това е сигурен показател, че нещата не вървят на добре и е по-добре да отидете при лекар, заяви д-р Кунчев.

Лекарят ще прецени има ли допълнителна бактериална инфекция и дали се налага включването на антибиотик, защото той пречиства вирусна инфекция. При други случаи прилагането на антибиотик не е просто излишно, а е вредно и няма никакъв смисъл, заяви той.

Според него в момента болните са 120 на 10 000, а за епидемични нива трябва да са 200-220-230 болни на 100 000.

Имаме отделни региони, които през минала седмица се доближават до епидемия, но все още никъде не е достигната такава.

Следващите две до три седмици в някои области ще се достигнат тези нива и колегите на място ще обявят епидемии, а пък когато цяла България вече обяви, тези първите вече ще са излезли от епидемията“, заяви още д-р Кунчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук