Археолози обявиха за светилище Орлови скали

0
1166

„Орловите скали“ в местността Доган край хасковските Минерални бани са древно светилище. Това обявиха проф. Ана Радулчева, експерт по праистория и доц. д-р Стефанка Иванова от НАИМ-БАН.

Археоложките са стигнали до заключението след двудневна експедиция на усойното място, което се намира на около 25 километра от областния град Хасково. Експертите са били повикани за мнение от откривателя на скална глава, изсечена на най-високото място в скарите -на около 30-40 м. височина.
Идеално запазеният мъжки скален профил е открит преди около месец от фотографа Мирослав Чобанов, докато е правил снимки на местността.

При огледите през последните дни заедно с археолозите, той е успял да заснеме още два профила в скалите.
Според проф. Ана Радулчева скалните глави не са природен феномен, а със сигурност са изработени от човешка ръка. При огледите археолозите са намерили керамични фрагменти, по които проф. Радулчева прави датировка на светилището Орлови скали към 4 хил. пр.е., т.е каменно-медната епоха. Тя е категорична обаче, че сечивата, с които са изсичани формите в скалите не са от метал, а са каменни, понеже няма открити следи от метална сплав.

Според колежката й доц. д-р Стефанка Иванова наличието на скални ниши в района още повече засилват хипотезата, че става въпрос за светилище. Иванова категорично отхвърля тиражираната от повечето й колеги версия, че скалните ниши са представлявали миниатюрни гробници, в които са поставяни урните на обикновените хора. Тя обясни, че ако разположението на нишите в скалите бъде начертано на хартия, ясно се вижда, че те са система от знаци. Нейните проучвания показват, че на някои места скалните ниши са били правени от над 45 поколения. И двете археоложки са категорични, че Орлови скали, Татул и светилището при минералбанското село Ангел войвода са част от една обща култова система на древните./standartnews

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук