Ахелойци отглеждат лек против диабет, стареене и рак в нова ферма

0
1447

Снимка: „Монитор“

24-декарова градина е наречена с емблематичното име „Ветрогон“

Група приятели от Ахелой разкриват хилядолетна тайна на тибетските монаси и я направиха достъпна и за обикновените хора. За кратко време предприемчивите земеделци превръщат своята 24-декарова градина в землището на Ахелой във ферма за производство на годжи бери. Наричат я с емблематичното име „Ветрогон“, съобщава „Монитор”.

В страната ни подобен род градини са малко на брой, а още по-малко са тези, които могат да се нарекат био в истинския смисъл на думата. Тук годжи бери се отглежда при благоприятен черноморски климат и се обработва без изкуствени торове и пестициди. Фотоволтанични панели черпят енергия от слънцето за капковото напояване на растенията. Опрашването на цветовете е дело на пчелите от кошерите в градината.
Известно е, че Тибет е страната с най-дълго живеещите хора. А изворът на здравето и дълголетието им се оказва екзотичен храст с малки червени плодове.

Храстът носи странното име годжи бери, а плодовете му са наречени „храна на столетниците“.

Годжи бери се отличава с хранителните си качества и тонизиращо действие. Има антиоксидантни свойства и способност да прочиства организма от токсини. Влияе благотворно върху имунитета, нервната система и зрението. Спомага за регулиране на телесното тегло. Това е и причината вълшебното растение да се търси от все повече потребители в чужбина, а през последните години и в България. На нашия пазар плодовете се предлагат по-често изсушени по щандовете на магазини, титуловани с марката био.

Но хората, открили тайната на тибетския плод, знаят, че годжи бери е най-пълноценно, когато се консумира в прясно състояние. Водени от ентусиазма си, ахелойци се захващат с нелеката задача сами да го произведат.

Ясно е, че Гожди бери не е панацея за всички болести и не лекува веднага, но е специален плод, който бори стареенето, пречиства организма и го подхранва. А отзивчивите фермери разкриват още една тайна. Препоръчителната профилактична доза от плодчетата е 30-40 грама дневно и може да се набави от Фермерския пазар в Бургас, който се провежда всяка неделя на Славейковото пазарче.

 

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.