Ахелойци отглеждат лек против диабет, стареене и рак в нова ферма

0
1530

Снимка: „Монитор“

24-декарова градина е наречена с емблематичното име „Ветрогон“

Група приятели от Ахелой разкриват хилядолетна тайна на тибетските монаси и я направиха достъпна и за обикновените хора. За кратко време предприемчивите земеделци превръщат своята 24-декарова градина в землището на Ахелой във ферма за производство на годжи бери. Наричат я с емблематичното име „Ветрогон“, съобщава „Монитор”.

В страната ни подобен род градини са малко на брой, а още по-малко са тези, които могат да се нарекат био в истинския смисъл на думата. Тук годжи бери се отглежда при благоприятен черноморски климат и се обработва без изкуствени торове и пестициди. Фотоволтанични панели черпят енергия от слънцето за капковото напояване на растенията. Опрашването на цветовете е дело на пчелите от кошерите в градината.
Известно е, че Тибет е страната с най-дълго живеещите хора. А изворът на здравето и дълголетието им се оказва екзотичен храст с малки червени плодове.

Храстът носи странното име годжи бери, а плодовете му са наречени „храна на столетниците“.

Годжи бери се отличава с хранителните си качества и тонизиращо действие. Има антиоксидантни свойства и способност да прочиства организма от токсини. Влияе благотворно върху имунитета, нервната система и зрението. Спомага за регулиране на телесното тегло. Това е и причината вълшебното растение да се търси от все повече потребители в чужбина, а през последните години и в България. На нашия пазар плодовете се предлагат по-често изсушени по щандовете на магазини, титуловани с марката био.

Но хората, открили тайната на тибетския плод, знаят, че годжи бери е най-пълноценно, когато се консумира в прясно състояние. Водени от ентусиазма си, ахелойци се захващат с нелеката задача сами да го произведат.

Ясно е, че Гожди бери не е панацея за всички болести и не лекува веднага, но е специален плод, който бори стареенето, пречиства организма и го подхранва. А отзивчивите фермери разкриват още една тайна. Препоръчителната профилактична доза от плодчетата е 30-40 грама дневно и може да се набави от Фермерския пазар в Бургас, който се провежда всяка неделя на Славейковото пазарче.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук