Без болнични в първите дни? Бизнесът иска „период на изчакване“

0
188

Да се въведе период на изчакване от няколко дни, в които болничните не се заплащат нито от работодателя, нито от Държавното обществено осигуряване. Това предложи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

В момента осигурителят плаща за първите три дни болнични 70% от дневното възнаграждение. От години обаче бизнесът иска това да отпадне.

„В повечето страни има период на изчакване, така се нарича, т.е. няколко дни, в които не се заплащат изобщо болнични. Така е в Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия, Кипър“, коментира Велев пред БНР.

Той допълни, че освен това процентът на компенсация е много по-нисък средно в ЕС. „И като добавка към това на повечето места тези доходи се облагат“, каза още председателят на АИКБ.

Преди дни в парламента беше внесен законопроект на партия „Воля“, който предвижда да отпадне задължението първите три дни болнични да се плащат от работодателите и това да стане задължение на общественото осигуряване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук