Без 1000 лева за лекари, отказали помощ на Covid-болни

0
25

Лекари, отказали да лекуват болни с коронавирус, няма да получават бонуса по 1000 лева от държавата. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства, които ще се изписват по преценка на лекар. Лекарствата ще се изписват по общия ред – с рецепти. Задължително ще трябва да се правят изследвания по преценка на лекаря – кислородната сатурация и компютърна томография на бял дроб. Лечението ще става при джипита и специалисти.

Петров поясни, че безплатните лекарства ще са от бюджета на касата. Той поясни още, че ще се опитат да решат въпроса с безплатните лекарства с еднократни рецепти, за да не са необходими рецептурни книжки.

От здравното министерство съобщиха още, че правят допълнителна поръчка на Ремдесивир, както и стратегически медикаменти – антибиотици, Дексаметазон и нискомолекулни хепарини.

Идеята е да се създадат запаси в 6 болници, които после да се разпределят в останалите, съобщи Димитър Петров.

Това се предвижда в актуализацията на бюджета и затова от здравното министерство настояват по-скоро да стане актуализацията.

Разработва се процедура за лечение на COVID болни в извънболничната помощ, каза още Петров. Ще могат да я изпълняват джипита, специалисти и педиатри от терапевтичните специалности. Ще се включват от два до три прегледа, които ще се плащат, но все още не е договорена цената.

Затягането на мерките ще се случва спрямо приетия план – намаляване на капацитета на заведения и мероприятия, ще се засили и контрола от страна на РЗИ-тата.

„Ще поискаме да се засилят мерките в градския транспорт в страната, а в София ще има допълнителна среща за градския транспорт, защото мерките там не се спазват“, посочи Петров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук