четвъртък, март 28, 2024
Google search engine
дом Разследване Бивш шеф на „Пътна полиция“ е управлявал автомобил с незаконна шофьорска книжка

Бивш шеф на „Пътна полиция“ е управлявал автомобил с незаконна шофьорска книжка

0
174

Бившият шеф на „Пътна полиция“ Звезделин Колев е управлявал автомобил с незаконна шофьорска книжка. Това доказват назначените експертизи, които са категорични, че медицинските документи, с които полицейският шеф е взел книжка, са фалшиви.  За Звезделин Колев разказахме преди няколко седмици. Показахме имотите за милиони и внушителния автопарк, който притежава. Шофьорската му книжка вече е отнета. Той обаче е неоткриваем за разследващите. Дали участието на Колев и в други злоупотреби са причина той да се крие от разследващите институции – разказват Тина Ивайлова и екипът на Glasnews.

Опитите на екипа ни да получи отговор от Звезделин Колев за това дали е истински медицинският документ, с който  е придобил шофьорска книжка, удариха на камък. Два месеца след  разследването стана ясно, че документът не е истински, доказват експертизите. Това означава, че бившият шеф на „Пътна полиция“ за страната е шофирал незаконно в продължение на няколко години.

„Беше ми зам.-началник на отдела по разпореждане на бившето ръководство на МВР. От началник на „Охранителна полиция” към СДВР беше изпратен при мен като зам.-началник на отдела. Още тогава забелязах, че има някакъв проблем с лявото му око, но той не обичаше да коментира тези неща. Изобщо не е ставало въпрос, че има голям проблем с лявото око. Недопустимо е висш служител на МВР, пряко отговарящ за пътните полицаи в цялата страна с такъв висок ранг, да представя при нас фалшиво медицинско за подмяна на свидетелството за правоуправление”, заяви комисар Тенчо Тенев – началник на „Пътна полиция“ към СДВР.

„Не мога да проумея какви са били мотивите на бившето ръководство на МВР да го тласкат нагоре да заема такива ръководни постове при условие, че ако се навие на една комисия за физическа годност няма да бъде одобрен. Сега в момента хората, които кандидатстват на работа в МВР, ако нямат добро зрение, изобщо не ги приемат в МВР“, каза още той.

Срокът за дисциплинарната проверка е 4 месеца. Досега никой от разследващите и от колегите му не е успял да се срещне или свърже с него по телефона. Заради поведението на Колев, очакванията са той да продължи да боледува и да се възползва от правото си на болничен. Административно процесуалния кодекс предвижда точно такива случаи. Затова са разпитани всички лекари, които са дали болничен на Колев. Тяхното становище е, че здравословното му състояние позволява той да участва в такова производство.

Срещнахме се д-р Гини Сингх, който е кардиолог в МБАЛ “Люлин“ и е един от лекарите, лекувал и издал болничен на Звезделин Колев. Той  също смята, че няма пречка той да бъде разпитан.

„Първият болничен на Колев е за COVID-19,  а останалите два  са за сърдечни проблеми и високо кръвно  налягане. Като за третия болничен, той е минал през комисия в 20-то ДКЦ, която е потвърдила диагнозата му. Преди да се „разболее“ полицейският шеф отново избягваше дисциплинарната проверка. Тогава беше заявил, че напуска страната”, заяви Сингх.

За да спазят срока, колегите на Колев залепиха заповедта за започналата  дисциплинарна проверка на входната врата на  луксозния имот в Нови Искър, който показахме и който е постоянният му адрес. Залепено и съобщение от МВР-болница, с което  го уведомяват, че до 20 май трябва да се яви пред Комисия за освидетелстване от ЦЕЛК. Часове, след като бяха залепени тези съобщения обаче,  те бяха премахнати. Съобщения има  и на таблото в Четвърто РУ, където Звезделин Колев изпълнява длъжността шеф на сектор „Охранителна полиция“.

„Най-вероятно той е бил уведомен, че има такива залепени лепенки на входната му врата и би следвало да знае за какво става въпрос. Също така съобщението за започнатото дисциплинарно производство е качено на сайта на СДВР. Така, че там също господин Колев би могъл да се информира за започнатото производство“, допълни Начев.

Дали освен за незаконно придобитата шофьорска книжка, Колев ще отговаря пред институциите и за несъответстващото на доходите му завидно имотно състояние? Два месеца по-късно прокуратурата не се е самосезирала.

„Първо, има компетентни органи, които да докажат откъде  е придобил тези имоти в лицето на НАП на КПКОНПИ и на всички останали служби. Те трябва да проверят откъде с толкова много пари се купуват такива скъпи автомобили, няколко имота в рамките на последните 3-4 години и още няколко в предходни години при условие, че работи с една държавна заплата, не работи нищо друго и при условие, че съпругата му също работи като медицинско лице. Не мога да го проумея честно казано.“, заяви Тенев.

Какво следва оттук нататък? След като събере всички факти и обстоятелства Комисията ще изпрати справката с мнение за заключение до министъра на вътрешните работи, който ще се произнесе дали той ще бъде уволнен.

Стана ясно също, че по времето, когато Звезделин Колев е бил шеф на „Пътна полиция“ за цялата страна, в Главна дирекция „Национална полиция” е действала престъпна схема за незаконно анулиране на фишове и глоби. Злоупотребите са за хиляди левове.

„Беше изградена една стройна система от хора отдолу под него, които са негови подчинени, с които той работи в СДВР. Той оглавяваше сектор „Контрол на методическа дейност” и всички тези служители, които бяха тук на ръководни места в отдел „Пътна полиция“, допълни Тенев.

Как е действала престъпната схема и кои са хората, чиито фишове и глоби са заличени? По случая все още тече проверка в Главна дирекция „Национална полиция“.

nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук