Борисов извънредно към Петков: Ако това се случи, вие сте съюзникът на Путин на Балканите

0
249

Нека влезем в парламента, нека дадат предложението, нека успехът е техен, нека стоят пред къщата ми да ме наричат предател, но ние знаем, като партия, че това е най-доброто за Балканите и да го направим днес, каза той

Борисов извънредно към Петков: Ако това се случи, вие сте съюзникът на Путин на Балканите

Ние решихме вчера, заедно с цялата парламентарна група, да дадем зелена светлина на Северна Македония. Очаквахме днес, без игрички и хитрости, това да влезе в пленарна зала, без да си играем с комисии. Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по време на извънредно включване от централата на партията в НДК. 

Експремиерът изтъкна, че това е изключително важно за Западните Балкани.

„Ние сме лидери в това отношение и всички го очакват от нас. Благодаря на моя приятел Макрон, че са направили предложение до ЕК с един документ, който дава възможност да се стартират преговорите. Да, има неща, които не са уточнени, но поколенията знаят, че България не е причина за спирането на Северна Македония и Албания за влизане в ЕС“, каза той.

„Днес е исторически ден за Европа и света, защото има възможност Украйна, Албания, Северна Македония, Грузия да направят съюза по-силен. Ние всички сме убедени европейци и знаем, че това е най-правилното, но от сутринта слушаме пак обяснения от Петков, че това не можело пак да се случи.

Кой смел, кой страхлив. Нека влезем в парламента, нека дадат предложението, нека успехът е техен, нека стоят пред къщата ми да ме наричат предател, но ние знаем, като партия, че това е най-доброто за Балканите и да го направим днес“, обясни Борисов.

„Умолявам ви, спрете да изричате квалификации. Вие сте смелите, вие сте готините, вкарайте го в зала и действайте. Вие ще оберете успеха“, посочи той.

„Този вот мина, не заради ГЕРБ, ДПС или който и да е било, а защото управленската коалиция се счупи. Обвиненията в задкулисие, корупция, като слушах оня отсреща – Радев, говорят в прав текст за корупция. Слушам и уважавам г-жа Нинова, че щяло да настане хаос и да не се гласуват пенсиите. Ние имаме много забележки към това и имаме по-добри предложения.

Днес изтича срокът, направете ги. Изпълнителната комисия ги задължава, ако те продължат да се държат арогантно, който и да е нефелен този бюджет, той ще се използва“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че в думите му няма никаква спекулация и призова „Продължаваме промяната“ да говори и с другите партии и да не се самоизолира.

„Говорете и с другите политически партии и влезте – нека се внесат две точки. Това са Северна Македония, Албания и приемане на бюджета. Утре са процедурите, комисии, първо заседание, събота, понеделник, вторник и приемете бюджета. Дори лошия бюджет, приемете го, за да не се спекулира, че не е приет заради нас, вас или Митрофанова“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че не опозицията е свалила правителството, а тяхната арогантност и изолацията, в която изпаднала.

Аз слушах сутринта водещи, които казват, че ГЕРБ е в изолация. Не, те са в изолация. Нека се върнем към предизборните програми. Когато започнах да се занимавам с политика, първо се гледаше предизборната програма.

Това беше най-важното, за да насочи избирателя къде са интересите му. Сега програми няма. Партия, която е на страната на Украйна и твърдо зад НАТО и ЕС, която е „за“ разширяване на Западните Балкани, „За“ пълна диверсификация, са наши партньори“, каза той.

„Да не счупим и правителството на Северна Македония и да нанесем щета. Ако това се случи, вие г-н Петков, сте съюзникът на Путин на Балканите. Затова ви моля, наредете на своята партия да внесе, да е водеща, ние ще я подкрепим. Днес вие ще отидете с взето решение и всички ще ви аплодират.

Услуга ви правим, а не капан. Ние взехме това тежко решение вчера и то повлече крак, за да се случи. Ние дълго ще обясняваме на нашите избиратели, ще им четем френското предложение. Сигурно ще загубим избиратели, но ще спечелим обединени Западни Балкани“, обясни още лидерът на ГЕРБ.

„Говорете и с другите партии и свършете тези две неща, без да се обвинявате. Важно да е се вземе решението за Северна Македония и да има бюджет. Благодаря на парламентарната група на ГЕРБ, която за радост разбра и присърце взе тези задачи, за да изглежда силна, стабилна и да продължим напред. Друг път ще ви говорим как се управлява“, завърши Борисов.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук