Борисов: Кабинет с третия мандат е добре за ГЕРБ, но лошо за България

0
76

С инфлацията такова чудовищно обедняване на българите не е имало, заяви лидерът на ГЕРБ

Ако се направи правителство с третия мандат, това ще бъде добре за партията, но ще бъде лошо за държавата. Няма кого да подкрепяме. ГЕРБ е най-голямата партия, ГЕРБ не крепи. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Борисов коментира икономическите данни и твърденията за рекорден растеж на индустриалното производство. Той подчерта, че не става дума за реален ръст, който да бъде от полза на бизнеса и гражданите, а за ръст на износа на оръжия заради войната на Русия срещу Украйна.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че в момента изнасяме продукция, произведена на ишлеме, с което се доближаваме до страните от Третия свят.
„Износът не се е вдигнал заради износ на реалната икономика, а заради износа на бензин, жито и на оръжия. Инфлацията и горивата вдигат хляба, а не липсата на ДДС“, каза Борисов.

Той цитира данните на БНБ, която влоши макроикономическата прогноза за 2022.

„Прогнозата е ужасна. Аз три пъти вадя държавата от кризи – гръцка, миграционна, ковид. Но и ние имаме душа. Промяната ни нанесе повече щети, отколкото ковид кризата“, подчерта Борисов.

Той съобщи, че според данните на БНБ икономическият растеж всъщност е 1,9%, което е нищо. Борисов попита защо никой не цитира данните на БНБ за инфлацията.

„Тази чудовищна инфлация не е реклама нито за ПП, нито за Асен Василев, нито за Кирил Петков. Ако българите са имали в банките 100 млрд. лв., сега са 50 млрд. Такова чудовищно обедняване на българите не е имало. Инфлацията при цените на храните е над 23%. Каква пенсия си дал тогава на хората?“, заяви Борисов.

Според него ПП не искат да управляват, защото няма откъде да докарат природен газ. „ПП не искат правителство, те бягат“, каза лидерът на ГЕРБ и добави, че дори президентът Радев също не бърза със служебен кабинет и иска партиите да се разберат, защото разбира какво тежко наследство искат да му остават Петков и Василев.

„Моделът ПП е забогатяване на фамилиите. Кюлчета не съм имал никога. Докато Кирил Петков, Лена Бориславова, шефът на парламента не кажат, че са били в онзи апартамент за любов, защото там други зали няма. Тук няма ли конфликт на интереси, другото не ни интересува. Докато не се зададе този въпрос, ние от ГЕРБ други отговори няма да даваме. И накрая да попитам защо има политически партии, след като Промяна разби всичко. Тяхната съдебна реформа се сведе до свои хора в прокуратурата и Бойко Рашков в КПКОНПИ. Ние такава реформа няма да подкрепим. Сега се опитват да счупят и партийната и политическата система“, предупреди Борисов. Той заяви, че единственият шанс това да спре са бързи избори.

Лидерът на ГЕРБ коментира и съдебната реформа.

„Направихме много стъпки в съдебната реформа, като сме питали Венецианската комисия и ЕК. Евроатлантическите ни партньори ще застанат зад нас. Ние не си шушукаме с тях, а си говорим като членове на тяхното семейство. Ако с Асен Василев си шушукат, защото му нямат доверие, с нас си говорят“, подчерта Борисов и допълни, че ако съдебната реформа на Христо Иванов е била толкова добра, той едва ли е щял да има само 5%.

При нови избори партия ГЕРБ е готова да направи коалиция с „Прдължаваме промяната“, ако гласоподавателите преценят, че е необходимо, отговори на въпрос Борисов. „Народът определя кой с кого да се коалира. Ако искаме стабилно управление, това без първите партии, силните партии, не става. Иначе влизат „партии джуджета“, като БСП, ДБ, ИТН, и почват с претенциите. И аз продължавам да казвам, че най-важното за един човек са моралът и ценностите, а на ГЕРБ пъпната връв е евроатлантическата общност, и в нейно име сме готови на компромиси“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Накрая Бойко Борисов пожела „щастлива събота, щастливи сметки, щастлива Промяна… и хуморът свърши“.

Елка Василева

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук