Борисов обясни с каква мисия праща Митов в Русия

0
2314

„Трябва да спре превръщането ни в най-големия враг на Балканите за тях”, смята премиерът

В Сочи започна 34-тата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, която е последната от руското председателството на организацията. Българската делегация за срещата на Съвета на министрите ще бъде ръководена от министър Даниел Митов. В рамките на Съвета на външните министри на ОЧИС първият ни дипломат се очаква да проведе двустранни срещи с домакина – руския министър на външните работи Сергей Лавров, както и с министрите на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу и на Република Молдова Андрей Галбур.

„Задачата, която съм му поставил е да нормализира, ако е възможно разбира се, крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях и превръщането в най-големия враг на Балканите за Русия”, каза пред журналисти в парламента министър-председателят Бойко Борисов по този повод.

„Президентът Путин и Медведев ходят в Атина, Белград и Будапеща, заобикалят ни, с което се създава едно излишно напрежение”, обясни Борисов. По думите му, политиката на страната ни трябва да е балансирана спрямо всички.

„Това е среща на външните министри, така че руският външен министър Лавров има среща и с турския външен министър и с българския и предполагам на 4 очи с всички. Ние имаме да решава енергийни проекти с тях. Имаме да решаваме доста неща в областта на визовия режим и облекчаването му. Знаете има и санкции, тази година няма да паднат, но догодина поне да се облекчат в сферата на селското стопанство, защото там търпим огромни загуби към момента”, обясни премиерът.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук