Борисов: Пълни сме с пари, президентът не разбира от държавни финанси

1
2204

Премиерът Бойко Борисов отговори задочно на президента Румен Радев по време на онлайн интервю за “Господари на ефира”. Министър-председателят обяви, че хазната е пълна, но президентът не разбирал от държавни финанси. А предложението за взимане на нов дълг било, за да е подготвена държавата за следващите месеци. В интервюто участваха и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

“Имаме силна опозиция със силно медийно влияние, която се чуди от какво да направи скандали. Имаше криза с водата в Перник. 70 години не е сменян водопроводът там, а ние за седем месеца докарахме от Родопите вода. Колко хубаво беше да ги има тези скандали, а не да го има този коронавирус. Икономиката расте. И днес Радев се е изказвал – видяло се, че от нашите мерки хазната била празна… Как ще е празна?! Той не е длъжен да го разбира човекът, много неща не разбра през тези 5 години. Решенията, които взимаме, са за да се подготвим за буфери. Ние сега имаме пари, за да попълним дупките. Сега ние ще дебнем пазарите. Европейската инвестиционна банка не можа да излезе на пазара. Всички чакаме, за да видим кога ще са ниски лихвите. Ние имаме пари в държавата, затова никой не ни кара да бързаме. Затова го правим – за да имаме актуализация на бюджета, а не да тичаме в парламента. Искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари, иначе откъде даваме пари за пенсионерите и 60 на 40 за работника. Този, който бъде изгонен или уволнен, ще му плащаме 80%. Като ги похарчим тези пари, оставаме на 0. Тогава какво – държавата спира да работи ли”, каза Борисов.

“Продължавам все повече да се притеснявам. Първоначално слушахме докторите, казваха, че е грип като грип. Слушах какви ли не теории. Аз съм доволен, че наред с всички леки мерки, които тогава бях в наш ущърб – знаете, от съседната сграда, а и от другите държави ни се подиграваха… Ние тогава с колегите решихме да направим Оперативен щаб, за да може колкото е възможно да не се политизира, а и да се вземат правилните мерки. Животът показа колко навременно и правилно е било. Направихме до тук правилните неща”, заяви премиерът.

“Седмици наред работят икономисти,финансисти. По-късно ще говоря с европейските лидери. Много хора казват, че Корея се справяла. Няма такова нещо. Това действително е нещо непознато за медицината и света. Китайският премиер каза, че трудно се справят. Същото каза и Путин, същото каза и Меркел. Вървим по много тънка нишка. Хем да създадем строги мерки, хем да дадем на хората да дишат. По света наложиха много по-строги мерки. В Русия може да си разхождаш кучето само на 100 метра от къщите. Трябва да се пазим един друг”, добави Борисов.

“Аз винаги съм бил доктор. Завършил съм медицина и за това се чувствам доктор. Инфекционистите говорят, че това не е такова голямо чудо. Те казват, че ще има стаден имунитет, ще мине и ще замине. Светът продължава да недоумява мерките, докато не се случи това, което се случи в Италия. За разлика от Азия, Европа е със застаряващо население. Това направи тази епидемия напълно смъртоносна. Грип Б и испанският грип отнесоха десетки милиона животи. Коронавирусът, въпреки че е с по-малка смъртност от испанския грип, не е показал своите възможности“, обясни генерал Мутафчийски.

“В магазините знаете, че опашките са на 2 метра дистанция. Вътре се допускат определен брой хора. В градския транспорт направиха много ефективни мерки, че се разреши синята и зелената зона. Градският транспорт не съм го видял препълнен, какъвто го показвате. За това се роди идеята за задължително носене на маски, което претърпя такъв хейт. Каквито и мерки да бъдат предложени, не може да се възприемат от всички“, добави той.

Ако има доказани мерки срещу коронавирус, то това е спазването на дистанция, на изолация. А маската е, за да може, ако някой се изкиха, да те предпази. Искам да попитам колко струва една кутия цигари, повече от една маска. Тук не е да се вземат  5000 лева на един човечец. За това държавата ще поръча милион маски. Ще раздадем на тези, които нямат три лева на месец. Но нека възприемат, да си ги сложат. Спираме това да е задължително, но ги умоляваме. Там, където няма маски, ще раздадем. Във всички случаи помага маската. По време на война, аз първи от всички заговорих за война, после Макрон, а накрая всички. След като е война, най-лошото при водене на военни действия е разколебаването, дезертьорите. За това върнах назад, помолих да раздадем тези маски и да убедим хората, че е за тяхно добро. То е предпазно, не е вредно, а е полезно”, категоричен е Борисов.

“Ако си българин в чужбина и бъде забранено да се прибираш в родината? Всеки българин, който иска да се прибере, ще го приберем. За това има термокамери, облекла”, добави премиерът.

Източник: NOVA

News24sofia.eu

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук