Босът на империята „Мултигруп“ Илия Павлов би могъл да остане жив и до днес, ако…

0
4291

Смразяващият факт изплува близо 16 години след разстрела на боса на „Мултигруп“

Босът на империята „Мултигруп“ Илия Павлов би могъл да остане жив и до днес, ако не се бе завърнал спешно от Москва в София на 1 март 2003 година, за да участва в срещата на тогавашния президент Първанов с руския му колега Владимир Путин. Това разкриха пред БЛИЦ източници от службите за сигурност, които са наясно със ситуацията.

Павлов, обаче бърза да се прибере в столицата, за да се види очи в очи с Путин.

Малцина си спомнят, че Павлов и фирми на „Мултигруп“ тогава дават финансово рамо на проведения „концерт на дружбата” в НДК в чест на Путин. Фотографите запечатват как Павлов подарява картина на руския държавен глава в храма „Александър Невски“ под благосклонния поглед на приближения си Стоян Денчев.

По това време Илия Павлов вече е в класацията на полското списание „Впрост” с 1,3 млрд долара. След него е дори ръководителят на „Лукойл“ Вагит Алекперов.

На 4 март 2003 г. Путин отлита за Русия, а събитията за Павлов се развиват с шеметна скорост.

Само два дни по-късно босът на „Мултигруп“ се явява в съдебната зала на Софийския градски съд в качеството му на свидетел по делото за убийството на Андрей Луканов.

Архивите са запечатали култовата му реплика: „Андрей Карлович, знайте, че все пак аз карам влака“, а една от версиите все още го определя като поръчител на разстрела на бившия премиер.

На 7 март 2003 г. Павлов едва ли е подозирал, че отпива последните си глътки живот.

В този ден гардовете му го взимат от резиденция „Бистрица“, в която живее и го откарват в офиса на корпорацията на бул. „Г.М.Димитров“.

Денят е наситен с няколко срещи, за едната от които се отправя с дясната си ръка Николай Вълканов до бул. „Тотлебен“.

Прибира се в MG в късния следобед, а в 19.10 ч. бавно се отправя към изхода на сградата, а след това се обажда на съпругата си Дарина.

Част от охранителите му са застанали на метри от него, а другите го чакат в бронираната му лимузина и придружаващата го джип „Мерцедес“.

Внезапен изстрел като от нищото прекъсва последният разговор на Павлов, който е застанал на последното от трите стъпала на сградата. Гардовете чуват и тежката въздишка на шефа си преди да видят как се строполява в краката им. Неколцина от тях го слагат на задната седалка и светкавично се отправят към „Пирогов“.

Късно, защото резултатите от направената по-късно аутопсия показват, че Павлов е издъхнал няколко минути след като куршумът е пронизал сърцето му.

Ден след екзекуцията на боса на „Мултигруп“ е застрелян в София молдовецът Степан Рибаков. Това поражда съмнения, че той може да е физическият убиец на Павлов, а смъртта му да е опит да се заличат следите към поръчителите.

Впоследствие за убийството на Рибаков е задържан и съден Серафим Антонов-Фиката, но по-късно е оневинен.

Поръчковото убийство на Павлов продължава да е неразгадаем пъзел за криминалистите до днес и вероятно ще продължи да буди съмнения и догадки.

Ивайло КРАЧУНОВ

Blitz.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.