Боян Магдалинчев с гореща информация за указа на президента за Иван Гешев: Трябва да подпише, няма основание за тълкуване по процедурата (ВИДЕО)

0
273

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев с последна и гореща информация за указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Той отговори на станалия банален въпрос защо на заседанието на ВСС не е включено писмото на соросоидни съдии, които искат извинение и той потвърди думите на Данаил Кирилов, че Лозан Панов е имал възможността да го направи, но не го е сторил.

След това бе попитан от Ива Николова кога ще се разгледа писмото на съдии от ВСС, с което бе поискана оставката на Лозан Панов заради политически изказвания и натиск върху съдии и Магдалинчев заяви, че вече са затрупани от писма от декларации.

„Президентът може да сезира Конституционният съд, той е един от субектите, който може да го прави. По тази процедура обаче трябва да подпише указ, а след това може да иска тълкувания“, коментира  Магдалинчев на въпрос на Ива Николова.

„Така е и в Конституцията – при повторно направено предложение за същия кандидат, президентът издава указ“, обясни още той.

„Според мен, нещата не са за тълкуване“, заключи Магдалинчев и обясни какво следва, ако главният прокурор Сотир Цацаров бъде освободен преди да е подписан указа за назначаването на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев.

„Няма проблем. Трябва тогава по-рано новоизбраният главен прокурор може да встъпи в длъжност, но за него все още няма издаден указ. Заместниците са трима или четирима, ще видим… Тази процедура е извън процедурата за главен прокурор“, коментира в заключение Боян Магдалинчев вероятния казус Сотир Цацаров да напусне поста си предсрочно, за да поеме КПКОНПИ и каква е процедурата за негов наследник. Както ПИК съобщи преди дни, при такава ситуация прокурорската колегия във ВСС избира един от заместниците на Цацаров, които да довършат мандата му. Сред тях така или иначе е и новоизбраният главен прокурор Иван Гешев, който вече няколко пъти получи пълната подкрепа и доверие на членовете на ВСС и в частност и на всички представители на прокурорската колегия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук