БСП предлага лечението на деца до 14 години да е безплатно

0
8
Неподпомагане финансово на лаборантите е голяма несправедливост, която трябва да бъде коригирана

 

Парламентарната група на „БСП за България“  предлага  лечението на деца до 14 години да е безплатно – за тях и за техните семейства. Това ще касае 130 млн. лв от бюджета и ще е от особена важност в условията на пандемия.

Това предложение по време на обсъждането на второ четене на бюджета на НЗОК в пленарна зала направи народният представител от парламентарната група на левицата Георги Йорданов.

Той обърна внимание и на трудностите, които общопрактикуващите лекари изпитват при закупуването на нова апаратура за своите кабинети. „Предлагаме да бъде създаден гаранционен фонд, за начало само от 10 млн. лв., който ще гарантира кредити на общопрактикуващите лекари, с които да закупят диагностична апаратура и апаратура, която би им позволила да правят тестове в техните кабинети. След изчерпването на този фонд, той да започне да се пълни отново от вноските им“, предложи още социалистът.

„Нашето политическо отношение към  бюджета на НЗОК е негативно и ние няма да го гласуваме“, заяви от своя страна депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.

По неговите думи със своите предложения управляващите разоряват Здравната каса. „Както каза днес един ваш бивш министър, правите бюджет все едно кризата свършва, включително в областта на здравеопазването. Тя няма да свърши – всички специалисти ни предупреждават, че ще има трета вълна. По начина, по който разпределяте резерва на бюджета на НЗОК, ще поставите Здравната каса в едно изключително тежко положение през следващата година и ще се наложи да се прави спешна актуализация на този бюджет“, каза Михайлов.

Той обърна внимание, че през следващата година ще се наложи българското население да мине през масово тестуване, и то не веднъж. „Как си представяте тези 100 млн. лв., които сте предвидили, да стигнат за това? И какво ще остане в резерва на Здравната каса за други проблеми, които ще се появят?“, попита той управляващите.

„От „БСП за България“ няма да подкрепим предварителното изчерпване на резерва на Здравната каса по неясни направления и при неподпомагането на най-слабите социални слоеве на населението“,  категоричен е депутатът от левицата.

За финансовото подпомагане на медицинския състав, който лекуват пациенти с Covid-19, Георги Михайлов каза: „Прави много грозно впечатление неспоменаването на  лаборантския състав. Това е изключително голяма несправедливост, която се надявам да бъде коригирана. Тези хора не само, че са в пряк контакт със заразени и са застрашени, а работят не на 24-часов, а бих казал на 48-часов оборот“.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.