Бурята на века удря САЩ

0
645

В очакване на бурята бяха отменени хиляди полети в различни градове не страната

Най-малко трима души загинаха вследствие на обилните снеговалежи в редица райони в източната и централната част на САЩ. Снеговалежите причиниха голям брой пътнотранспортни произшествия, но най-лошото предстои, защото се задава бурята „Джонас“, за която се твърди, че ще продължи около 36 часа и ще блокира страната дни наред, предаде „Ню Йорк дейли нюз“.

щанд
Американците опразниха магазините в очакване на снежния ад

Към източното крайбрежие на САЩ се надига мощна снежна виелица, която мнозина наричат „бурята на века“. Очаква се да натрупа до 75 см снежна покривка и ще бъде съпроводена с ветрове до 80 км/ч. Неминуемо ще създаде още по-опасна обстановка по шосетата, предупреди националната метеорологична служба на САЩ и добави, че природното бедствие може да причини щети за 1 милиард долара. Стихията ще засегне 15 щата. Столицата Вашингтон и 5 щата вече са обявили бедствено положение. Най-застрашените щати са Ню Йорк, Пенсилвания, Масачузетс, Северна Каролина и федералният окръг Колумбия. Повече от 75 милиона души са предупредени за опасността. Не се препоръчват пътувания без спешна нужда, защото видимостта по пътищата ще бъде нулева. В очакване на бурята бяха отменени хиляди полети в различни градове не страната.

Очаква се да натрупа до 75 см снежна покривка и ще бъде съпроводена с ветрове до 80 км/ч.
Очаква се да натрупа до 75 см снежна покривка и ще бъде съпроводена с ветрове до 80 км/ч.

Най-предпазливи са във Вашингтон, където виелицата може да се окаже най-мощна за последните десетилетия. В столицата метрото няма да работи през почивните дни. Жителите й се запасяват с храна и други продукти. Супермаркетите изглеждат като ограбени. Държавните училища в града, както и правителствените сгради, ще останат затворени до второ нареждане. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че президентът Барак Обама ще си остане в Белия дом по време на задаващата се буря. Ако се изпълнят прогнозите за града, природната катастрофа ще надхвърли рекордът от 1922 г., когато натрупал 70 сантиметра сняг за 3 дни и взел 100 жертви, след като покрив на театър се срутил заради натежалата маса.

Все пак властите обещават да овладеят бедственото положение и до седмица жителите на засегнатите места да се върнат към нормалното си ежедневие./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук