България тъпче на едно място в борбата с корупцията от години

0
93

България е под средата – на 78-о място, в глобалната класация на международния „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2021 г., а в Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията. Данните от изследването бяха представени от Калин Славов и Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“, предаде БТА.

Позицията на страната в класацията показва системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията, отбеляза изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов.

Индексът показва, че държавата ни има 42 точки от 100 възможни /като 100 е нисък резултат, а 0 – висок/. Средната стойност на индекса в глобален план е 43 точки.

Начело в класацията са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур и Швеция. В тези държави има стабилни политически власти, утвърдени демократични принципи на гражданско участие и контрол, както и чувствителност на обществото към отклонения на хора от публичната власт от нормите на поведение, обясни Калин Славов.

В Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията при средна стойност от 66 точки. Пред нас са Унгария, Румъния, Хърватия, Гърция, Словения, Кипър, Малта, Чехия, Полша и Италия.

Ваня Нушева отбеляза, че индексът за страната ни се движи между 41 и 43 пункта през годините, което показва, че не просто нямаме напредък, а България „тъпче на едно и също място в борбата с корупция“.

Изследването показва още, че само 25 държави са отбелязали прогрес в борбата с корупцията. През последните 10 години при 90 процента от държавите има низходяща тенденция. Над 120 държави имат индекс под 50. В глобален контекст се откроява преследването на гражданските активисти и закриването на неправителствени организации, посочи още Славов при представянето на резултатите.

Декларативната нулева толерантност към корупцията трябва да започне да се облича в конкретни политики, секторни планове и действия, според изпълнителния директор на „Прозрачност без граници“.

Индексът измерва нивото на корупция в публичните институции в над 180 държави. Той е комплексен индикатор, базиран на 13 различни независими изследвания, проведени от 12 независими международни институции и изследователски организации. Основава се на аналитични доклади, оценки и възприятия на бизнеса, академичните среди и анализатори. Приетата дефиниция за корупция, която е международно утвърдена, е злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук