Българската овчарска салата зае 5-о място сред 100-те най-вкусни в света

0
94

Българската овчарска салата зае 5-о място сред 100-те най-вкусни в света. Това се вижда от класацията на кулинарния пътеводител „Тейст Атлас“.

Салатата, която се приготвя от домати, краставици, сирене, яйца, лук, чушки, шунка и гъби, изпревари италианската „Капрезе“ и ливанската „Фатуш“.

В топ 10 на класацията попадат още две български салати – традиционната „Шопска“ заема девето място, а „Снежанка“ – десето.

 

Първо място заема гръцката салата „Дакос“, а известната в Тунис салата „Мечуя“ се нарежда на втора позиция. Трета сред най-вкусните е „Гръцката салата“, а на четвърто място попада китайската „Пай Хуан Гуа“.

Ястия

Това обаче не е първият път, в който български салати попадат в челните позиции на класациите на „Тейст Атлас“. През 2022 година овчарската салата зае първо място сред 50-те най-добри в света. Тогава тя задмина гръцкия „Дакос“ и японската „Гома уакаме“. Също така в началото на 2022 година и баницата ни беше обявена за най-доброто тестено изделиe в света, като изпревари турската баклава.

Предпочитания

Овчарската салата е една от най-поръчваните в заведенията у нас, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред „Телеграф“.

Причината е, че тя съвместява в себе си две ястия и предястие и основно. Той посочи, че тя е предпочитана основно от мъжете към питието, и то в заведения в битов стил. Дамите пък най-често поръчват салата „Цезар“, отново заради това, че има и айсберг и пиле.

В много заведения вече се предлага и със скариди. Алибегов коментира още, че в последните години има тенденция модерни салати да изместват традиционните. Насочени са основно към здравословното и фитнес хранене, както и към хората, които не консумират месо. Телеграф /Елена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук