Валентин Радев призна за грешки в МВР по случая Пелов

0
7749

Силовият министър Валентин Радев призна за грешки по веригата на МВР. Директорът на областното управление на МВР София-град Георги Григоров и неговият заместник не се справиха със задълженията и отговорността си и затова са освободени от длъжност. Това обяви силовият министър Валентин Радев преди участието си на вътрешната комисия.

Припомняме, по-рано се твърдеше, че Георги Григоров е подал рапорт за пенсиониране. Въпреки това се предполагаше, че решението му е свързано със случая около избягалия затворник Владимир Пелов и неговото убийство в Ботевград.

Въпреки тяхното отстраняване от длъжност, Радев заяви, че изпитва респект и уважение към всичко свършено от тях до този момент. „Когато има някакви нарушения и неизправности, аз съм длъжен да реагирам като министър на вътрешните работи, да променя нещата и затова взех това решение“, подчерта той.

Радев призна, че със сигурност има и други грешки по веригата на МВР, а тези, които вече са установени, са именно в областните дирекции. „Ако има други грешки, то те ще бъдат потърсени на други нива„, допълни силовият министър.

МВР шефът изтъкна, че от вътрешното ведомство имат планове кого да назначат на освободеното място. По думите му вече е възложена задача на ръководството да намерят човек, който да се справи по-добре с управлението, задълженията и отговорностите на директор на областното управление на МВР София-град.

Според Радев новият директор на областното управление трябва да притежава редица качества. Той трябва да умее да обединява хората, да преструктурира или да прави дислокация, ако е нужно. Вътрешният министър предупреди, че работата в областта е много тежка.

Министър Радев се закани, че ако новото ръководство не се справи със задълженията си, то също ще бъде сменено.

На въпрос дали в споменатите от него грешки на МВР е и че не е оказана помощ на Марио Пенков, когато е подал сигнал, че се страхува, Радев заяви, че със сигурност е имало много други варианти, но този не е бил най-правилният.

Министърът допълни, че една от темите на срещата в Ботевград е била защо се е стигнало до там, че хората от региона да не вярват на полицията.

Припомняме, късно вечерта на 5 юни избягалият през април от Централния софийски затвор Владимир Пелов беше застрелян в Ботевград с три куршума. Откритият до него Марио Панчев, известен под прякора Големия, но и като свидетел срещу Пелов и информатор на полицията, също беше прострелян и по-късно почина в болницата.

Случаят бе коментиран като гаф на полицията, която продължава и до този момент да не знае къде се намира вторият избягал заедно с Пелов от затвора – Радослав Колев.

По тази причина от АБВ поискаха оставката на вътрешния министър, а от БСП анонсираха внасяне на вот на недоверие към правителството по тема сигурност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук