Внимание, опасно време сковава България днес! КАРТА

0
114

Обявен е жълт код за силен вятър, дъжд и гръмотевици в последния ден от седмицата

През нощта от запад облачността започна да се увеличава и вплътнява. В Северозападна България вятърът днес ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от югозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София около 7°, съобщиха от НИМХ.

Днес през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Още сутринта в Западна България, а до края на деня и в останалата част от страната ще започнат валежи от дъжд. Главно в Централна и Североизточна България ще са интензивни и значителни по количество. На места там ще се развият и гръмотевични бури, не се изключени и дребни градушки.

След обяд в Северозападна България валежите временно ще спрат. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, в източните райони от север и с него ще нахлува студен въздух.

Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 8-10° из високите западни полета и Централен Предбалкан, до 20-22° в Югоизточна България, където до обяд вятърът все още ще е от югозапад и ще има повече слънце, в София около 9°.

Жълт код в по-голямата част от страната за силен вятър, дъждове и гръмотевици е обявен за неделния ден. Има условия и за градушки.

В Западна България скоростта на вятъра ще е около 60-70 километра в час.

Над Югозападните райони предстоят краткотрайни, временно интензивни дъждове с гръмотевици и силен вятър.

Подобна е прогнозата за Североизточна и Източна България, както и области от Южна.

Оранжев код е обявен в областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Там се очакват краткотрайни, но интензивни дъждове, придружени от гръмотевици и усилване на вятъра. Възможно е количествата на валежите да достигнат 20-35 литра на квадратен метър, а в планинските райони – до 30-50 литра на квадратен метър.

По високите места в планините валежите ще са първо от дъжд, а по-късно и от сняг.

Над Черноморието облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд, отначало в северните райони, ще започнат валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. До вечерта ще обхванат и южните райони, а през нощта срещу понеделник там ще се усилят. Вятърът сутринта ще е слаб от запад-югозапад, а през деня ще се ориентира от север и ще се усили. Максималните температури на въздуха ще са от 14-15° на север от н. Калиакра, до 22-23° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук