Внимание, шофьори: Започва акция „Зима“

0
204

От утре (1 ноември) КАТ започва с проверките за състоянието на автомобилите. По време на акция „Зима“ миналата година са били засечени близо 1600 автомобила с неизправни светлини, 184 – с разкъсани или износени гуми и 66 – с неизправни чистачки.

„Тази година акцията ще се проведе от 1 до 30 ноември. Тя ще бъде разделена на три етапа. Първият ще бъде насочен към велосипедите и индивидуалните електрически превозни средства. Вторият етап ще акцентира върху поведението на пешеходците. По време на третия етап ще следим за изправността на колите и готовността им за зимния сезон”, заяви инспектор Георги Митев от „Пътна полиция”.

Зимните гуми ще са задължителни от 15 ноември до 1 март.

На прага на зимата, доставката на чисто нови гуми може да отнеме няколко месеца. Един от хората, на които му се налага да чака дълго, е Иван Жиков: „В момента има голям наплив и затова се получава така”, споделя пред NOVA мъжът.

Все пак преценил, че няма да рискува със стари гуми през този зимен сезон. „Много е важно гумите да се сменят навреме. Това е единствената връзка на колата с пътя”, пояснява Иван.

Не напливът, а кризата покрай пандемията от COVID-19 са в основата на забавените доставки, казват от бранша.

„Миналата година имаше спад с 20% за цяла Европа в продажбата на гуми. Сега пък има по-голям ръст в търсенето и по този начин се получава едно недобро планиране на производството”, обясни управителят на център за гуми Дилян Николов.

Основният проблем е с производството за най-големите размери – за джипове и камиони. „Там се изисква повече каучук. Има и липса на суровина”, каза още Николов.

Ивайло Колев е от хората, които успява да смени гумите на тира с чисто нови. „При мен нямаше проблем. Зависи и от размера на гумите, а и от търсенето”, пояснява мъжът.

Проблем обаче имат шофьорите, които чакат гуми от Корея и Япония.  „Дължи се главно на транспорта, повишаването на цените и забавянето на самите контейнери”, заяви Николов.

А всичко това води до сериозен ръст на цените.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук