Водачът от листата на БСП Югозапада Проф. Михайлов: БСП има много ясна здравна програма за реформа в сектора

0
90

Нужна е спешна кампания за ваксините, липсват отговори на въпросите на хората

Функционирането на болниците не е в услуга на здравето на хората, а в полза на търговията и на фармацевтичната индустрия „Имам моралното право да говоря с разбиране по въпросите за ваксинирането и вируса. За разлика от много други хора, които нямат никакъв досег с имунологията, но щедро раздават мнение в ефира вече месеци наред“, заяви в ефира на БСТВ депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

В предаването „Актуално от деня“ на Свободната телевизия професорът критикува закъснението в действията на властта по отношение на ваксинационната кампания: „Трябва и трябваше да се направи една кампания и да се обясни на хората какви са ваксините, определените специални групи от хронично болни, тежко болни, възрастни хора с какво трябва да се ваксинират или трябва да изчакат. По света тече една нормална демократична дискусия как да се получи достъп до ваксината, каква да се постави и как да се процедира, а в България се прикрива от някои медии“.

Медикът посъветва от екрана на БСТВ всеки човек, който е със специфично заболяване, било то онкологично, автоимунно или друго, да се посъветва за ваксинирането със специалиста, който води неговото лечение. „Всеки пациент е една отделна вселена и отговорност носи както самия пациент, така и неговия лекар“, подчерта проф. Михайлов.

Депутатът отново потвърди тезата на БСП, касаеща здравеопзването у нас, а именно че здравето не е стока и болниците не са търговски дружества. „Досега болниците по начина, по който функционират, не бяха в услуга на здравето на хората, а бяха в услуга на търговията, на фармацевтичната индустрия, само не и на хората“.

Проф. Георги Михайлов посочи, че БСП има много ясна здравна програма в няколко основни направления. „Първото е функционирането на здравната система и нейното финансиране. Беше взето решение абсолютно „на калпак“ да бъдат захранвани с исторически 85% от бюджета, който е за получаване през изминалата година. Тоест един пациент да имаш месечно, ти получаваш 85%. Този начин на функциониране чрез ротативката на финансирането на търговски дружества не може да процедира по-натам“. По второто направление, в което БСП иска да направи съществени промени, е ДДС на лекарствата, отношението към компенсирането на лекарства за деца до 18 години и за пенсионери, обясни депутатът. На трето място проф. Михайлов открои нуждата от нова кaдрова политика: „Цялата тази криза разкри колко сериозна е кризата в здравната система и по отношение на кадрите.

Липсата на сестри и застаряващият персонал – всичко това трябва да се промени“. Четвъртата основна цел на БСП в реформата на сектора е регионализирането на здравеопазването, акцентира депутатът: „Трябва бъдем откровени – 85% от болниците в страната се намират в четири града – София, Бургас, Пловдив и Варна. Това е наистина един сериозен проблем.“ От БСП са категорични, че ще стартират ефективно механизъм за остойностяване на дейността на всички медицински специалисти и заедно с това реално на всички дейности в здравеопазването. „За определен тип интервенции, броят на пациентите с подобен тип заболяване, ако в Европа е 25%, които се подлагат на манипулация, заплатена от касата, при нас е далеч над 50%“, разясни депутатът в ефира на БСТВ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук