Време е за Европа срещу спортните манипулации

0
13002

Време е да действаме за Европа срещу спортните манипулации. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на конференция „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации“.

Конференцията е част от събитията на българското председателство. В своя поздравителен адрес към участниците министър Кралев призова за възобновяване на дебатите по конвенцията „Маколин“ (международно споразумение за целостта на спорта и спортната етика – б.р.), която, по думите му, е крайно необходима.

„Време е наистина за целенасочени и категорични действия, за да пресечем използването на спорта за манипулация, корупция, пране на пари и незаконни печалби. Време е да се намери решение на ситуацията, в която е поставена Европа и Конвенцията „Маколин“ да бъде ратифицирана, за да вървим напред в битката с измамите в спорта„, каза министър Кралев.

„Запазвайки спорта чист, ние можем да разчитаме не само на неговата здравословна роля, но и на голямата му обединителна и възпитателна сила“, каза още той.

По думите му достъпът до най-новите технологични иновации позволяват да правим джогинг и да караме колело в собствения си хол. Свидетели сме на изобретяването на симулатори в различни видове спорт, отбеляза спортният министър.

Навлизането на новите технологии спомагат за по-честната игра. Такава е системата ВАР, която ще бъде използвана на Световното по футбол в Русия, даде пример спортният министър.

Министър Кралев отчете, че по време на българското председателство у нас вече работи междуведомствена група за превенция на манипулациите и корупцията в спорта под ръководството на ВКП.

„Една от нашите приоритетни теми е утвърждаването на европейските ценности чрез спорта, защото той сближава хората, улеснява интеграцията и помага за успешната превенция срещу насилието. Спортът може да служи като платформа за много процеси, които ще допринесат за сплотяването и просперитета на нашата европейска общност. Ние можем и трябва да разчитаме на огромната мощ на спорта, която ще ни улесни при приобщаването на нови държави, ще ни помогне в борбата с радикализацията и ще ускори реализирането на целите на ЕС„, каза още спортният министър.

Като успех той посочи първата тема, към която страната ни насочи вниманието по време на председателството, а именно – борбата с допинга и честната игра.

„Ще продължа да участвам и в търсенето на разумно решение на конфликта между Международната федерация по баскетбол и Евролигата. Това е проблем, който пряко и косвено засяга повечето страни членки и който разрушава устоите на честната игра. По време на нашето председателство проведохме редица разговори за това, като с темата се ангажира лично и премиерът Бойко Борисов“, увери още министър Кралев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук