Вълчев: Метеоролозите протестират, защото са неразбрани

0
7483

Метеоролозите протестират, защото от БАН не ги разбират. Тази позиция заяви в ефира на bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му Националният институт по метеорология и хидрология не е типичен пример за научен институт, а служителите му негодували срещу Общото събрание на БАН, заради неразбирането на нуждите им.

Вълчев обясни, че причините НИМХ да е под шапката на БАН са исторически. „По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях“, акцентира образователния министър.

Той заяви, че има поета отговорност бюджета на НИМХ да е отделен.

С една четвърт е увеличена субсидията на БАН, изтъкна Вълчев. Той обаче добави, че тези пари не са стигнали до метеоролозите. Причината била, че средствата се разпределят на база научни резултати, а метеорологичната служба има предимно оперативна работа.

Припомняме, че метеоролозите от НИМХ към БАН излязоха на протест пред сградата на Академията. Причината за недоволството е недостигът във финансирането на института и недостатъчното средства за функционирането му. Протестиращите носеха транспаранти с надписи: „Инженер в НИМХ равно на чистач в БАН“, както и „Решение на Общото събрание на БАН ощетява НИМХ“.

По-късно, след среща с просветния министър, от НИМХ обявиха, че най-вероятно ще прекратят протестните действия. Тогава Вълчев обеща, че ще предложи промяна в Закона за БАН, с която парите за Академията да бъдат разпределени по дейности.

Така средствата за института ще бъдат обособени на отделен ред в бюджета на БАН. Това е и искането на протестиращите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук