Въпроси към Кирил Петков: Каква е връзката между БАБХ, добавката „Провиотик” и премиерския пост? (РАЗСЛЕДВАНЕ)

0
61

Премиерът Кирил Петков, който дойде на власт на крилете на промяната, за която народът жадува след 12 години безчинства на ГЕРБ, има трески за дялане. Никой не си прави илюзиите, че министър-председателят е слязъл от небесата, за да ни „оправи”, и по-добре. Има няколко въпроса, обаче, на които лидерът на „Продължаваме промяната” (ПП) дължи отговори на цялото общество, за да пресече спекулациите по свой адрес, или пък да ги потвърди?

Неяснотата започна още по време на преговорите за съставянето на коалиционното правителство между ПП, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”, когато партиите набързо се съгласиха Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която до момента бе под шапката на Министерството на земеделието, да премине на подчинение директно на премиера.

Мястото на структурата, безспорно, е в земеделското ведомство, защото следи за чистота на произведената от фермерите храна. Заедно с браншовите организации в страната БАБХ разработва и създава стандарти, които целят повишаване на качеството на продукти като хляб и хлебни изделия, мляко, млечни и месни продукти, както и на други традиционно български храни.

Очевадно е, че причина да отиде БАБХ под шапката на премиера, липсва – Кирил Петков не е експерт по земеделие, нито по животновъдство.

Има, обаче, едно НО!

Ако проследим биографията на Кирил Петков, ще научим, че преди да стане министър-председател, софиянецът вече е изграден бизнесмен с 11 фирми, сдружения и фондации, сочи справка на Narod.bg в Търговския регистър:

– Провиотик АД

– ВОЛАКОМ АД

– ЦЕНТЪР ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ СТРАТЕГИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ Фондация

– МАЙКЪЛ КИРИЛ ООД

– БИ ДИ СИ ЕООД

– Политическа партия „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“ Политическа организация

– Център по приложни изследвания и иновации Фондация

– БАЛКАНСКИ-ПАНИЦА ИНСТИТУТ ЗА НАУЧНИ ИЗДИРВАНИЯ Сдружение

– Да запазим Корал Сдружение

– Скиноа ООД

– ВЕРИТА ООД

Петков е напуснал участието си в тях, за да спази закона преди стъпването си на премиерския пост. Въпросите, обаче, остават, точно заради БАБХ и дейността на две от неговите фирми – „Провиотик” АД и „Майкъл Кирил” ООД.

ИСТОРИЯТА

В рамките на 3 месеца през 2014 г. се ражда „Провиотик“ АД. През февруари 2014 г. е учредена компанията „Майкъл Кирил“ ЕАД (ЕИК 202930997), с едноличен собственик притежаваната от Кирил Петков „Верита“ ЕООД. Веднага след това „Майкъл Кирил“ ЕАД се преименува на „Провиотик“ ЕАД, след което пък се преобразува в акционерното дружество „Провиотик“ АД, което продава едноимения пробиотичен продукт под бранда „ПроВиотик“.

Акциите на компанията първоначално са разделени по равно между компанията на Петков „Верита“ ЕООД и Майкъл Карш, а след 2019 г. в Търговския регистър откриваме Майкъл Карш като действителен собственик.

По същото време през 2014 г. компанията „ИноТера“ ЕООД (ЕИК 201474512), собственост на Петков, се преобразува в МАЙКЪЛ КИРИЛ ООД, също с поделено участие от по 50% между Майкъл Карш и „Верита“.  Дейността на Майкъл Кирил ООД е свързана екслузивно с ПроВиотик – търговия на едро на биологичен продукт – пробиотик на основата на бактерията лактобацилус булгарикус в страната, ЕС и трети страни.

Според финансовия отчет оборотът на „Провиотик” АД през 2019 г. възлиза на 1 милион лева, а това на „Майкъл Кирил” ООД на малко над 1.8 милиона лева.

Акционерното дружество „Провиотик” се занимава с продажбата на едноименната хранителна добавка, с която Кирил Петков е влязъл в големия бизнес, и в този смисъл нейната дейност се регулира именно от…Българската агенция по безопасност на храните.

Дали не става дума за очебиен конфликт на интереси – да си директен началник на структурата, която има властта да удря през пръстите твоята собствена фирма, ако наруши правилата?

Качествата на добавката, която произвежда „просто Киро”, както го нарече близката му шефка на кабинета Лена Бориславова, е отделна тема в голямата въпросителна около личността на премиера.

„Провиотик” е рекламирана със следните твърдения:

1.      Най-продаваната хранителна добавка в Ню Йорк

2.      Джокович е на неговите пробиотици по турнирите

3.      Опра Унфри харесала продукта, ползва го редовно, сложила си го в нейния топ 20 списък с любими, безплатно

4.      Първи БГ продукт, пробил в една от най-големите аптечни вериги в САЩ (CVS)

5.      Публикация за продукта в елитарния „Уолстрийт Джърнал”

6.      Първи веган пробиотик в САЩ

7.      Иновативен

8.      Създадена във взаимодействие с харвардски учени

9.      Бори успешно хеликобактери, лекува язви

При проверка някои неща се оказват достоверни факти. Петков е работил в голяма и популярна фирма за биосокове на име „Джулс прес“ с над 100 магазина, основно в Ню Йорк. Добавката „Провиотик“ наистина се слага в част от тези сокове, като се продава и като отделен бустер. Декларираната огромна популярност на „Провиотик“ като отделен бизнес продукт обаче е нещо съвсем различно.

Взаимодействат си с учени от Харвард, като разработките за специфичния подвид GLB44 на Лактобацилус Белгарикус са интересни, а продуктът изглежда иновативен. Други твърдения са легитимни, но малко доокрасени. Примерно, има публикация в „Уолстрийт Джърнал”, но тя не е за „Провиотик“ конкретно, както се твърди, а за пробиотичните бактерии и свързани научни изследвания. А вътре има няколко изречения за тях. Съществува и елементът на платена публикация от „Джус прес“ и „Провиотик“. Освен това не е ясно дали статията е непременно позитивна.

Нобеловият лауреат проф. Бери Маршал – откривател на бактерията, предизвикваща язва и Кирил Петков – съсобственик на Провиотик АД (реклама на хранителната добавка, б.ред.)

Твърдението „Първи веган провиотик в САЩ“ пък леко се разминава с реалността. В Уики страницата е видно, че първата прикрепена референция GLB4 става единственият известен щам от този подвид, който има вегански произход (не от кисело мляко), наличен като търговски пробиотик и разработен от българо-японски екип от учени от 2007 година.

Така излиза, че седем години преди появява „Провиотик“ на американския пазар е пълно с веган пробиотични добавки, но просто не са базирани на Лактобацилус Булгарикус. Което прави твърдението за „първи веган пробиотик” фактологично невярно.

Добавката на Кирил Петков можела да лекува язви – имало тестове върху хора, които едва ли не доказват успешното противодействие на хеликобактер пилори, бактерията, която води до язва. Но има и други, например от 2016 година, което не потвърждава лечебния ефект на „Провиотик”.

Дали пък именно проблеми в доказването ефективността на пробиотик LB (мощния щам GLB44) в комбинация с пребиотик от био моркови не са накарали нейния създател – Кирил Петков, да вземе под крилото си експертите от БАБХ, които имат ресурса да потвърдят или отрекат ефекта от „Провиотик”, пита още Narod.bg?

Очаквайте още въпроси към премиера за неговите бизнес начинания в опит да очертаем рамките на проблема и да получим отговори, които Кирил Петков дължи на цяла България – само в Narod.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук