Газовите далавери на Кирил Петков и Асен Василев лъсват, погнаха ги от…

0
236

По разпореждане на прокуратурата НАП проверява фирми за продажба на газ в правителството „Петков“

По разпореждането на прокуратурата Националната агенция по приходите (НАП) проверява фирми за корупция при продажба на природен газ от „Чирен“. Това пише bnews.bg, като сигналът е от бившият евродепутат Николай Бареков.

Според него е много вероятно след тези проверки Кирил Петков като премиер и негови министри да бъдат сред първите със свалени имунитети за корупция в Народното събрание (НС). В момента единственият без имунитет е Радостин Василев от „Продължаваме промяната“ (ПП), който се разследва.

По неофициална информация НАП е извършила проверки за установяване на факти и обстоятелства за корупция с газ на две дружества. Става въпрос за извършената умишлено подмяна на собствеността на съхраняваните количества природен газ в хранилището в „Чирен“ чрез борсови сделки през платформата за търговия на дружеството „Газов хъб Балкан“, което е дъщерно на държавния оператор на газохранилището и на газопреносната мрежа на България – „Булгартрансгаз“.

От изнесените данни от НАП става ясно, че проверки са извършени на две дружества – ЕНЕРГИКО ЕООД и ВИЕЕ БЪЛГАРИЯ ЕООД, която е една от 30-те компании, на която Русия наложи санкции свързани с търговията, преноса и съхранeнието на руски природен газ в ЕС, Великобритания, САЩ и Швейцария. Като собственик на капитала ѝ е посочена „Газпром Швайц АГ“.

В правителството „Петков“ мнозинството в енергийната комисия на парламента засекрети 8 фирми, които купуваха на държавната борса в петък газа от излишъка на „Булгаргаз“, който бе продаден в 18 сделки. Това бяха 37 400 мегаватчаса газ, изтъргувани на цена от 150 лв.

„Има подадени два сигнала до НАП от мое име през 2022 година. Чак сега бях уведомен, че е извършена проверка, резултатите от която обаче не могат да ми бъдат предоставени, тъй като представляват данъчна и осигурителна информация съгласно ДОПК“, разясни Николай Бареков и отбеляза, че сигналите, както и отговорът на НАП, са внесени до главния прокурор Иван Гешев и е била проведена среща с прокуратурата.

Надявам се Кирил Петков и Асен Василев да са сред първите със снети имунитети от Гешев заради безобразните далавери с газови комисионни, които вършеха по нощите„, допълни Бареков.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук