Грипът идва към края на януари

0
856

Здравният инспектор д-р Ангел Кунчев коментира пред „Фокус“, че „в над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари“.

 

„Началото на февруари се достига пик на епидемията средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици грипът успява да обхване цялата страна“, каза той.

 

„В развитието на щама има закъснение от около половин месец. Октомври-ноември имаше вълни на респираторни вируси и други заболявания на горните дихателни пътища, които определено не бяха грип. Едва във втората половина на декември беше изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в София.“, обясни д-р Кунчев.

 

„Зависи най-вече от това какво се случва в света и в Европа. Това, което се случва, е, че и там е сравнително спокойно. Единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболяемостта, но и то е далеч от епидемичното“, добави той.

 

„Вероятно на 10-ти, 11-ти януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно“, посочи още здравеният инспектор.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук