Гърция обмисля допълнителни ограничения

0
99

Експертите по епидемиология в Гърция и правителството обмислят допълнителни ограничения, за да овладеят разпространението на коронавируса в страната, особено след появата на новия вариант на Covid-19 Омикрон, съобщава „Кийп толкинг Гриис“.

В същото време има драматично увеличение на смъртните случаи, свързани с Covid, които са били средно 85-95 на ден. Регистрира се и увеличение на хоспитализациите и интубациите, с десетки интубирани пациенти извън интензивните отделения.

Според медиите в понеделник правителството е на една стъпка преди да вземе решение за прилагане на повече ограничения, което се очаква да се случи тази седмица. Правителството е подготвило няколко нови мерки и поради варианта Омикрон тяхното изпълнение се ускорява.

Гръцкият комитет по епидемиология, който съветва правителството, се събира днес в понеделник, техните препоръки се очакват утре, вторник.

Трите мерки, които се очаква да бъдат обявени, освен ако няма други предложения от европейските институции за допълнително затягане на ограниченията, са:

Използване на маски и на открито. Към днешна дата маските са задължителни само на закрито и изглежда, че ще се върнем към началната фаза на пандемията, където използването на маски беше задължително навсякъде, както на открито, така и на открито;

Допълнителни ограничения за неваксинирани граждани: те няма да могат да седят на открито на кафенета и ресторанти дори с отрицателен бърз тест, както сега е разрешено;

Бързите тестове за неваксинирани работници трябва да се увеличат от 2 на седмица до момента на на седмица.

Във втората фаза на допълнителните мерки правителството обмисля да ограничи работното време на предприятията за кетъринг и хранителни услуги.

Всичко ще зависи от това как ще се развие пандемията в Гърция през следващите две седмици, тъй като страховете на експерти и държавни служители се фокусират върху факта, че коледните базари може драстично да увеличат броя на заразените.

Дилемата пред правителството е дали най-строгите ограничения трябва да се прилагат незабавно, за да се „спаси Коледа“.

Говорителят на правителството Янис Ойкономоу отхвърли ново блокиране в понеделник, като каза, че „правим всичко възможно, за да ограничим разпространението на вируса, да засилим общественото здравеопазване и да ускорим обхвата на ваксинацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук