Две българки под наблюдение, върнали се от Китай и Тайланд

0
2936

Снимка: pixabay

Едната е в болницата в Добрич, а другата в София

Две българки, които са се завърнали от Тайланд и Китай, са приети в болници и са под наблюдение за коронавирус. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг.

Първата, която се е върнала от Тайланд, е в болницата в Добрич, а другата – пристигнала от Китай е в столично болнично заведение. Българките ще бъдат там в следващите 10-14 дни и ще бъдат следени, дали няма да покажат симптоми на опасния вирус, съобщи „Дарик нюз“.

Здравният министър съобщи още, че при българина, завърнал се от Пекин, който беше приет във ВМА, не е показал симптоми на коронавирус.

Ананиев съобщи, че реактивите за установяване на коронавирус ще бъде доставени през следващата седмица.

При първа възможност тримата студенти, които са блокирани заради карантината в град Ухан, ще бъдат извозени със самолет до някоя от европейските държави.

Ангел Кунчев поясни, че жената, която идва от Китай, е под наблюдение и е установено, че има наличие на метапневмовирус, тоест почти 99% отпадат съмненията за „китайския вирус“. Очакванията на здравните власти са, че и трите случая ще завършат благоприятно. Другата жена, която пристига от Тайланд вероятно също не е заразена, тъй като в страната има само 6 регистрирани случаи.

От здравно министерство обаче призоваха да не се създава паника, тъй като имало случай на гражданка, пътуваща от Лондон, която е имала съмнителна здравна картина, и е била изследвана още на летище „София“.

Тя обаче направила „луд скандал“ на работещите на летището, затова че искат да я термометрират и да се наблюдава. Има и още един случай на жена, която е пътувала с маска в самолет от Китай, и след като маската й се е скъсала, решила, че е заразена.

„Молим всички граждани да проявяват разбиране и да не се създава паника. Ако задръстим системата с такива случаи, само ще усложним и ще затрудним работата на органите, които се занимават с контрола „, призова д-р Ангел Кунчев.

Боряна Павлова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук