Девет души са задържани при специализираната акция в село Дреновец за разследване на организирана група за трафик на хора

0
3034
Снимка: dnevnik.bg / полиция

Девет души са задържани в село Дреновец, община Ружиници при специализирана акция за разследване на организирана група за трафик на хора, пране на пари и просия. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на импровизирана пресконференция в селото. Досъдебното производство се извършва под надзора на специализираната прокуратура и е започнало след сигнал на ОДМВР Видин, каза Гешев.

Групата се е занимавала с трафик на хора, просия, има данни и за лихварство.

Работили са основно в Швеция, където са вербували социално слаби хора да просят.

За разследването са информирани компетентните шведски власти. Ще бъде изготвена молба за правна помощ и европейска заповед за разследване.

При акцията днес са задържани девет лица от ромски произход. Парите, които са придобивали от организирана престъпна дейност, са инвестирани в къщи и скъпи коли. Колите са иззети и са на паркинг на полицията. Разследването ще бъде извършено в посока пране на пари.

Тези луксозни инвестиции, които са направили в къщи и коли в селото, потресаващи на фона на беднотията, ако се окаже, че са придобити от престъпна дейност, държавата ще се ангажира да извърши съответните действия от институциите като ДНСК, НАП и др., за да докажат приходите си, каза Гешев, цитиран от БТА.

Той посочи, че се съмнява тези доходи да са придобити от социални помощи и без да имаш един работен ден или да си трудоустроен чрез ТЕЛК.

Делото по това разследване е от 3 месеца, а задържаните са установени на девет адреса в селото. В момента се извършват разпити на задържаните, включително и на пострадали от трафика на хора, пред съдия. Уговорката с измамените е била, че всичко изкарано от просия в чужбина ще бъде разделено наполовина. В крайна сметка просещите са получавали дребни суми, допълни Гешев. Сигналът за извършените действия от задържаните е подаден от оперативен източник, развит е с ГДБОП и специализираната прокуратура, каза директорът на ОДМВР Видин – Петър Коцин.

Елка Василева

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук