Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата по-рано, ще го направи

0
95

Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, заедно с учителите. Това обясни министърът на образованието акад. Николай Денков пред Нова тв.

„Моите съображения са свързани изключително с учениците и учителите. Здравните мерки се вземат от здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано, ще го направи. Това е тяхно право, за да запазят здравето”, уточни той.

Акад. Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра. Затова се акцентира на локалния подход.

„Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище – 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици – средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%”, каза министърът.

Той посочи, че учениците могат да бъдат оформени в електронна среда при настоящата ситуация. Няма заповед да бъдат изпитвани присъствено, а досега това било само препоръка. „Тази препоръка беше при спадането на вълната. При положение, че в момента вървим в друга посока – тя вече не е съвсем адекватна, защото създава друго напрежение”, уточни акад. Денков. В момента онлайн учат около 15% от учениците.

Министърът коментира и тестването на учениците. Той посочи, че е дълбоко убеден, че това е една от мерките, която трябва да се прилага. Иначе решението колко пъти седмично децата да се изследват било на здравното министерство. „Ако имаше тестове за два пъти, трябваше да се тестват два пъти. В момента ги няма. Това не означава, че тестването веднъж е излишно”, каза акад. Денков.

Той допълни, че карантинирането не става след изследването в учебните заведения. „Само за последния един месец броят на положителните тестове в училищата се е увеличил 10 пъти почти. Това показва, че те са започнали да хващат вълната”, каза още министърът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук