Джамбазки сезира ЕК за поругаване на българската история в Северна Македония

0
103

„Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала близо до град Кавадарци в Република Северна Македония“. За това информира българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщиха от пресцентъра на партията.

И двете български военни гробища се намират в района на село Дреново, където има паметни знаци и каменни пирамиди за вечна памет, поставени от българската държава през 1916 г.

За случилото се Ангел Джамбазки е сигнализирал Европейската комисия и нейния председател Урсула фон дер Лайен. Той е подчертал факта, че властите в Северна Македония не са известили българските институции за планираните действия по изграждането на магистрала върху парцелите на въпросните гробища. И е напомнил, че съгласно Женевската конвенция всяка държава има право на свои военни гробища и паметници на територията на друга страна, независимо от каузата на войната, с изключение на случаите, когато става дума за доказани от международен съд военнопрестъпници.

„Това е продължение на онази мракобесна политика на югославските комунисти по разрушаване и унищожаване на всичко българско – от езика до храмовете и паметниците. Не можем да допуснем Република Северна Македония в ЕС. Тази държава и нейните институции са последният бастион на югославския комунизъм“, е коментирал Джамбазки в писмото си до евроинституцията.

Заместник-председателят на ВМРО настоява за спешни действия и своевременна реакция от страна на ЕК, които да гарантират, че подобни провокации в Северна Македония ще спрат. Той настоява за отговор от ЕК относно бъдещите й действия, свързани с опазването на културно-историческото наследство на България в западната ни съседка, както и дали в доклада на ЕК относно Република Северна Македония ще бъдат включени всички скорошни случаи на заличаване на българското наследство, се посочва в съобщението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук