Джо Байдън сменя Херо Мустафа с нов посланик на САЩ в България

0
295

Пезидентът на САЩ Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за нов посланик на САЩ в България. Той ще бъде на мястото на Херо Мустафа, която е в страната ни от 2019 г.

Предстои номинацията на Байдън да бъде одобрена от Сената на САЩ, става ясно от официалния сайт на Белия дом.

Кой е Кенет Мъртън

Той е член на висшата дипломатическа служба, клас „Кариерен министър“. Доскоро е бил временно изпълняващ длъжността шарже д’афер на посолството на САЩ в Хаити. Преди това е бил главен заместник-помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на талантите, а преди това е бил заместник-помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Мъртън е работил и като посланик в Хърватия, посланик в Хаити и като заместник-изпълнителен секретар на Държавния департамент. Наред с други свои назначения Мъртън е бил икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

Мъртън получава бакалавърската си степен от Университета Маями в Оксфорд, Охайо, и магистърската си степен от Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия. Той е носител на множество награди, включително Grande Croix of Honor от правителството на Хаити за подкрепа при земетресение, наградата Ryan Crocker за изключителни лидерски качества в експедиционната дипломация, и хуманитарната награда CORE Shandling. Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук