Диамантите на Родопите, пазят тайни на 200 години

0
2957

Момичетата пазят и носят стари, автентични носии за делник и празник

Наричат ги диамантите на Родопите – две сестри, които пазят непокътната връзката с родното село. В Рожен бяха отличени като момичетата с най-колоритни и автентични носии – наследство на повече от 200 години. „Има нещо кораво, непокорно в тъмните й очи. Като буен кон, придошла река и разкъсана зора.”

„Тя се е казвала Карамфила, но майка ми не е искала да се казвам така и е избрала да ме кръсти на принцесата на Монако – Каролина“, каза Каролина Романова пред Нова тв.

Аника и Каролина ни разказват за семейните съкровищата, скрити в сандъка на прабаба, защото те са внуците, които пазят безценните дарове и днес. Те са родени в едно от най-старите села в България – село Старцево в Родопите. Заедно със сестри Романови пътуваме с машината на времето.

Родът на майка им е много стар. Дядо й е роден през 1871г., преди Освобождението. Родът на баща им е от с. Ерма река. Още бебе дядо Роман остава без родители.

„Нашите баби и дядовци са починали доста рано, но майка помни всичко, тъй като са били осиновени е трябвало да си сменят фамилията, сега фамилията се връща при нас, защото той е искал. Например, баща ни се казва Филип Евтимов, докато ние носим фамилията на дядо ни“, разказват двете.

Сестрите Аника и Каролина имат по-малък брат. Момичетата пазят и носят стари, автентични носии за делник и празник. В село Старцево дрехите за сватба са от коприна и извезани със сребро.

В дома на Аника и Каролина се пазят едни от най-старите и красиви носии. В спалнята на баба им избухва пожар, но непокътнат остава ореховият сандък. В Рожен красотата на Аника и Каролина прикова всички погледи.

Впечатляват с невероятно дълги истински коси, украсени със сребро. Повече от 14 часа отнема на лелите им да ги сплетат. Трудът се възнаграждава, а с автентичната носия, пазена в семейството се отличиха като най-красивите.

Те са жива история. Носят я, пазят я, разказват за носията, но защо? Ако можеше Аника би пренесла от миналото в настоящето мънистита на баба си. Сами се учи на майсторлъка.

В Пловдив Каролина учи етнология, а Аника – българска и Английска филология. Модна агенция предлага корици на списания и подиуми на красотата, но Аника отказва. Благодарение на сръчните ръце на Аника и Каролина и журналистите, пътуват с машината на времето, пременени със съкровищата от семейния сандък на Романови.

http://8a5cf631d3

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук