Дълги опашки пред избирателните секции в Турция

0
141

Отдавна не се е случвало толкова много избиратели да е явят да гласуват, както това стана в Бурса, заяви Юксел Йозкан, депутат от турската Народнорепубликанска партия. Смятам, че избирателите очакват промяна в България и затова се явиха да гласуват така масово, каза той.

Почти във всички секции в Истанбул се извиват опашки един час преди приключването на официалния изборен ден.

В Авджълар, който е един от компактно населените с изселници райони на мегаполиса, в около 18 часа местно време има над 200 чакащи да гласуват пред двете секции.

Хората се транспортират към други секции, където има по-малко желаещи като в квартала Арнавуткьой, в генералното консулство и др.

„Не сме доволни, протестирам, защото само две секции в Авджълар са недостатъчни. Наложи се да чакаме повече от два часа. В Турция например гласуването отнема не повече от половин час. Но тук се прави, за да не могат всички желаещи да гласуват. Ако няма секции, поне да се удължи изборният ден“, каза Нермин Саяр, финансов специалист.

Мнозинството от гласуващите са от средната и над средната възрастова група.

„Младите хора, особено онези, които са родени в Турция, по-малко се интересуват, но ние, които сме родени там (в България), сме много ангажирани. Лично аз искам да спре миграцията на младите от България към други страни“, каза Неждет Мансур, изселник от Разградско.

Пред секциите в Авджълар има още много желаещи да гласуват. Хората искат се удължи изборният ден с нареждане от София.

Кметът на Авджълар Туран Ханчерли, както и бившият кмет на Авджълар Мустафа Деирменджи, чието потекло е от България, посетиха избирателните секции в Авджълар.

По данни на изселническите организации към 17 часа местно време в Истанбул, Бурса, Ялова броят на гласуващите е надхвърлил този от предишния вот.

В Ялова са се явили да гласуват над 1500 души до ранния следобед.

В избирателните секции на азиатския бряг на Истанбул са гласували над 3 хиляди, в Ялова – над 1500, при изключително масово участие преминава гласуването в района на Бурса, Измир, в тракийския регион.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук