Дъното на ЕС: 480 хил. млади българи не четат книги

Отново "оглавихме" класацията

0
17972

По темата работи: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS-bg.com / News24-bg.com

След като през миналата седмица отново беше повторено, че всеки трети млад българин нито иска да учи, нито иска да работи, нова горчива констатация е на дневен ред. Оказа се, че почти половин милион млади българи (между 15 и 29 години) не четат книги. Това е записано в правителствения доклад за състоянието на младежта през 2018 година.

Половин милион млади българи значи 46% от хората в посочената възрастова група. В България има 1 042 915 души, които попадат във възрастовата категория младежи.

Половин милион млади българи значи 46% от хората в посочената възрастова група. В България има 1 042 915 души, които попадат във възрастовата категория младежи. 

Процентът колко не четат книги е изчислен от социологическо проучване с участвали 2500 младежи. В анкетата 7 от 10 са казали, че не четат никаква книга в момента, а 46% – че изобщо не четат. Мъжете са по-малко четящите – 80%, но и жените са много – 60%. Само 16% пък прочитат повече от 6 книги на година, а около 1/4 четат между 3 и 5 книги.

За сметка на книгите обаче хората между 15- и 30-годишна възраст масово работят с компютър, имат смартфон и са постоянно в интернет. 81% от младежите твърдят, че работят добре с компютър, практически всеки има смартфон, а 87 на сто влизат в интернет всеки ден. Само 30% обаче ползват глобалната мрежа както за забавление, така и за работа, а едва 20% като източник на информация. Останалите са в интернет заради забавления и социални мрежи.

72 на сто от младите не стъпват в галерии и музеи, а 62% не се интересуват от каквото и да било изкуство. Срещи с приятели пък са начинът за разпускане на почти всеки от младежите. А близо 600 хил. от тях гледат телевизия като първа опция на развлечение.

Българските младежи пушат, не спортуват и почти не водят културен живот, установило още проучването на спортното министерство. Над половината на възраст от 15 до 30 години пушат и пият, а 67% от тях не спортуват активно.

Икономическият аспект

Като цяло младите българи предпочитат да работят за някого, а не да се опитат да развият собствен бизнес. За 71% предприемачеството е немислимо. А 64 на сто нямат никакви документи за квалификациите си. На близо 30% от младите в България парите, които изкарват, не им стигат, за да си купуват нови дрехи и обувки. На под 20 на сто обаче доходите им се виждат недостатъчни, за да плащат сметките си за интернет или кабелна телевизия. На 1/4 пък средствата не достигат дори за пълноценно хранене. Дори и вече създали семейства, младите българи продължават да разчитат на финансовата помощ на родителите си, показват данните от правителствения доклад. Това обаче според документа се дължало не само на нуждата от финансова подкрепа, но и на народопсихологията на българина да помага на децата си. А над 66% от тях живеят в едно домакинство с майка си и баща си. Това важи дори за тези от младежите, които имат работа на пълно работно време и доходи, които им гарантират самостоятелност. Тук отново авторите на доклада отдават феномена на народопсихология. Младите търтеи на България Миналата седмица две новини, наглед различни, обрисуваха парадокса на един социален проблем у нас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук